Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Φθινοπωρινά χρώματα



Φθινόπωρο. Αυτή η εποχή είναι ο καλύτερος ζωγράφος της φύσης.
H φύση αλλάζει πρόσωπο και προετοιμάζεται για το χειμώνα. Με το πινέλο της δημιουργεί μαγικούς συνδυασμούς χρωμάτων.
Tο πράσινο χρώμα της χλωροφύλλης εξαφανίζεται σιγά - σιγά από τα φύλλα και αφήνει να αποκαλυφθούν τα φθινοπωρινά χρώματα.
Αγαπώ τα χρώματα του φθινοπώρου, γιατί είναι τα χρώματα του κατασταλάγματος και της ωριμότητας. 
Φέτος είχα την τύχη να απολαύσω τα χρώματα του κόκκινου, του πορτοκαλιού, του κίτρινου και του χρυσού σε ένα ορεινό χωριό της Καρδίτσας, στο Ανθοχώρι.
Το χωριό Ανθοχώρι Καρδίτσας αναπτύσσεται σε υψόμετρο 700 μέτρων μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο. Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν «Φλωρέσι» και σύμφωνα με την τοπική παράδοση προέρχεται από τη λατινική λέξη «Flores, που σημαίνει λουλούδι, (άνθος).
Σε τούτη την ορεινή γωνιά της Θεσσαλίας, λοιπόν, (στο άνθος), αφήνεις τη φύση να σου δείξει το δρόμο απολαμβάνοντας τη σιωπή των φθινοπωρινών δέντρων, την αγριάδα του φαραγγιού και τον παφλασμό των νερών.
Τα φθινοπωρινά φύλλα έντυσαν το τοπίο προσθέτοντας σταδιακά εκατοντάδες κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες πινελιές στην πλατεία του χωριού και στους δασοσκέπαστους λόφους.

Εκεί που κυριαρχούσε το πράσινο, το καλειδοσκόπιο της φύσης δείχνει τώρα τις καφέ και κοκκινοκίτρινες αποχρώσεις.
Τα αειθαλή πεύκα και οι κέδροι δημιουργούν ένα σκούρο φόντο για τα φυλλοβόλα ξαδέλφια τους​ -τα δέντρα που ρίχνουν τα φύλλα τους- με τα ζωηρόχρωμα κόκκινα και κίτρινα χρώματά τους.
Δεν έχασα την ευκαιρία, έβγαλα πολλές φωτογραφίες. Μεταξύ αυτών, φωτογράφισα τον αιωνόβιο φρουρό, τον θαλερό πλάτανο του χωριού, που έραινε με τα φύλλα του την πλατεία και την πέτρινη βρύση, που σιγοψιθύριζε με το κελαριστό νερό της. 
Τα υπόλοιπα στοιχεία της πρώτης φωτογραφίας: σχολείο, δρόμος, καπνός, βουνό..., δίνουν τις δικές τους αποχρώσεις στη σύνθεση του τοπίου. Κι είναι τέτοιες και τόσες οι αποχρώσεις που θα τις ζήλευαν και οι καλύτεροι ζωγράφοι!

Δημήτρης Τσιγάρας

επικοινωνιστε μαζι μας