Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Οι περιστεριώνες της δυτικής Θεσσαλίας (Τρίκαλα ­ Καρδίτσα).



Οι περιστεριώνες των κυκλαδίτικων νησιών δεν αποτελούν μοναδικότητα για την Ελλάδα, καθότι παρόμοια κτίσματα και με ανάλογο ιδιαίτερο ενδιαφέρον συναντούμε στη δυτική Θεσσαλία, δηλαδή, στα χωριά των νομών Τρικάλων και Καρδίτσης.
Οι κάτοικοι αυτών των αγροτικών χωριών, μαζί με τα άλλα οικόσιτα ζώα και πτηνά, εκτρέφανε και εκτρέφουν ακόμα και σήμερα περιστέρια για το νόστιμο κρέας τους.




Οι περιστεριώνες αυτοί, που βρίσκονται διάσπαρτοι στα διάφορα πεδινά χωριά, είναι κτισμένοι παραπλεύρως της αγροτικής κατοικίας και του αχυρώνα, μέσα στον οικισμό και διατηρούν, μεταξύ τους, σχεδόν την ίδια αρχιτεκτονική δομή.
Είναι λιτά διώροφα χαρακτηριστικά κτίσματα, με πλίνθους, ή τούβλα, ή τσιμεντόλιθους και η σκεπή τους είναι κεραμοσκεπής ή με μεταλλικά ελάσματα (τσίγκους). Εξωτερικά στα τοιχώματα υπάρχουν τετράγωνές ή τρίγωνες οπές εισόδου ­ εξόδου των πτηνών (φωλίτσες). Ο εσωτερικός χώρος χρησίμευε για αποθήκη ή για άλλη χρήση.
Στην κατασκευή τους λαμβάνονταν υπόψη τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των περιστεριών από τις νυφίτσες, τα φίδια κλπ.



Ένας περίπατος και μια προσεχτική ματιά στα διάφορα καραγκουνοχώρια της περιοχής θα σας δώσει την ευκαιρία να τους ανακαλύψετε.
Εμείς παρουσιάζουμε ένα δείγμα από την συλλογή μας για να πάρετε μια γεύση από αυτούς τους αξιοπρόσεχτους περιστεριώνες που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν μνημεία της λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Περιστεριώνας στην Φανερωμένη Τρικάλων


Περιστεριώνας στο Μεγάλο Κεφαλόβρυσο Τρικάλων


Περιστεριώνας στο Παλιοχώρι Καρδίτσης


Περιστεριώνας στη Μαγουλίτσα Καρδίτσης


Περιστεριώνας στο Γλίνος Τρικάλων


επικοινωνιστε μαζι μας