Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Η Γοργόνα



Το δέος που ανέκαθεν προκαλούσε η θάλασσα με τα χαώδη βάθη της, την απεραντοσύνη της και το ευμετάβλητο των νερών της ενέπνεαν και εμπνέουν κάθε λογής θρύλους.
Κι όπως οι απλοϊκές φαντασίες των λαών είχαν και έχουν την τάση να προσωποποιούν τους φόβους τους και με τις δεισιδαιμονίες τους να κατασκευάζουν ιστορίες πάμπολλοι μύθοι μ’ ένα πλήθος από κόρες των κυμάτων κι άλλα όντα φοβερά και τρομερά ή ειρηνικά, φιλικά και πράα στοιχειώνουν τις ελληνικές θάλασσες.


Δεν έχουν τελειωμό οι αναφορές για θαλάσσια δαιμόνια στους θρύλους και τις παραδόσεις του λαού, πλούτος τεράστιος, ωστόσο βρίσκετε σκορπισμένος σ’ όλη την Ελλάδα για τη Γοργόνα και το Μεγαλέξανδρο.  

Ενθυμήματα από το παλιό Βαλτινό - "Το όργωμα"

Το όργωμα


Η κοπιαστικότητα, αλλά και η γραφικότητα από τον αγώνα της επιβίωσης, στα Άγια χώματα του κάμπου, φαίνονται αποκαλυπτικά στις δύο παλιές φωτογραφίες..
Γι΄ αυτό δικαίως λένε πως η φωτογραφία είναι η ποίηση της όρασης.
Στη μια περίπτωση ο γεωργός με την γυναίκα του, το άλογό του και το αλέτρι του να γητεύουν τα άγια χώματα.


Ενώ στην άλλη, το αλέτρι σέρνεται με το ζυγό από το ανομοιογενές ζευγάρι, την ώρα που ο γεωργός με τον γιο του οργώνουν την ευλογημένη γη. Με την βουκέντρα στο χέρι και το καταϊδρωμένο μέτωπο να σφουγγίζει με την παλάμη το μουσκεμένο πρόσωπο και να ψελλίζει το «Δόξα σοι ο θεός», κοιτάζοντας τον ουρανό στο σώσιμο της ημέρας.

επικοινωνιστε μαζι μας