Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

Ιστορικές πηγές για την αρχαιότητα του Βαλτινού 4


Η Πρόθεση 291 του 18ου αιώνα (1751 - 1783)


Η Πρόθεση 291 της ιερής μονής του Βαρλαάμ είναι ένα χειρόγραφο του 18ου αιώνα, αποτελούμενο από 18 φύλλα στα οποία έχουν καταχωρηθεί συνολικώς 169 οικισμοί. Πρόκειται για την χρονική περίοδο 1751 -1783.
Στο φύλλο 10 α. υπάρχουν 9 αφιερωτές από το χωριό Βαλτινό.
Παρουσιάζουμε στη συνέχεια την γραφή με τα ονόματα των αφιερωτών, όπως ακριβώς είναι στο χειρόγραφο:
Φ. 10 α.
Χωρίον Βαλτζινό
Αναστασίας. Θεοδορή. Ζωίτζας. Νικολάου. Θόυκου. Νικολάου. Γεωργάνας. Αναστασίας. Θεοδώρου.

Παραιτήθηκε από τοπικός σύμβουλος ο Ιωάννης Βερβέρας.Για προσωπικούς λόγους παραιτήθηκε από τοπικός σύμβουλος της Τοπικής Κοινότητας Βαλτινού, ο Ιωάννης Βερβέρας και τη θέση του ανέλαβε η αναπληρωματική τοπική σύμβουλος, Αγαθή Πινακούλια – Παπακώστα.
 Η νέα τοπική σύμβουλος ορκίστηκε ενώπιον του Δημάρχου Τρικκαίων κ. Χρήστου Λάππα και ανέλαβε τα καθήκοντά της.Τα τοπικά παραδοσιακά τραγούδια του Βαλτινού.Στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαλτινού στην κεντρική πλατεία του χωριού τραγουδήθηκαν από ηλικιωμένες γυναίκες του χωριού, τοπικά παραδοσιακά τραγούδια.
Τα τραγούδια αυτά παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελούν πολύτιμο θησαυρό για την παραδοσιακή μας κληρονομιά.


Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαλτινού άρχισε μια διερευνητική προσπάθεια ώστε, αυτά τα τοπικά παραδοσιακά τραγούδια να τα συγκεντρώσει, να τα καταγράψει, και να τα εκδώσει σε μια συλλογή, ώστε να συμβάλει στη διάσωση και στην διάδοση αυτού του παραδοσιακού, μουσικού πλούτου του τόπου μας.


Παρουσιάζουμε παρακάτω μερικά από αυτά τα παραδοσιακά τραγούδια:

επικοινωνιστε μαζι μας