Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Η νέα δισκογραφική δουλειά του Θωμά Σιώμου


ΘΩΜΑΣ  ΣΙΩΜΟΣ 
ΤΗΣ  ΝΥΧΤΑΣ  ΟΙ  ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ

Η Culture music παρουσιάζει το cd  "Της  Νύχτας  οι  Καθρέφτες", το τρίτο μουσικό έργο του Θωμά Σιώμου.
Ο δρόμος κι η βροχή, οι σιωπές και τα κορμιά, οι μνήμες κι οι έρωτες, ο χρόνος κι οι σκιές, συναντιούνται με τους ήχους και καθρεφτίζουν τοπία μέσα στη νύχτα.
Η μουσική που γράφει ο συνθέτης, μπορεί για τους γνώστες του έργου του να είναι  διακριτή και αναγνωρίσιμη, αλλά το μουσικό του στίγμα δεν οριοθετείται. Εμπνέεται, αντλεί και διαχειρίζεται στοιχεία από ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών τα οποία και αξιοποιεί με τρόπο που κάνει εμφανή την ανταποδοτική σχέση που υπάρχει μεταξύ τους. Στοιχεία έντεχνα, ηλεκτρονικοί ήχοι, αλλά και ιδιόμορφα progressive rock στοιχεία, φλερτάρουν με ethnic και λαϊκότροπα μουσικά ιδιώματα. Οι ερμηνείες του ακροβατούν ανάμεσα στη δραματικότητα, στο συναίσθημα, στην αποστασιοποίηση και στον λυρισμό.


Ο Θωμάς Σιώμος, όπως είναι εμφανές κι από τα προηγούμενα έργα του, είναι ένας συνθέτης ιδιαίτερα απαιτητικός ως προς τους στίχους που μελοποιεί. Στην τελευταία του δουλειά εμπιστεύεται τον κύριο όγκο τους, στον πρωτοεμφανιζόμενο στη δισκογραφία στιχουργό Γιάννη Κουτρούμπα  που υπογράφει τα λόγια στα τραγούδια Ξένος αν είμαι, Σε γκρίζα πόλη, Της λήθης ο λωτός, Σειρήνες και συνυπογράφει με το συνθέτη τους στίχους στο Tattoo. Τρεις σπουδαίοι στιχουργοί συμπληρώνουν τον καμβά. Ο Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος με τον Άνθρωπο Σκιά -το τραγούδι που ανοίγει την αυλαία-, o Μαρίνος Καρβελάς με τον Ακροβάτη του κι ο Ηρακλής Κριεζής με το Τράβα καρδιά μου, το τραγούδι - έκπληξη στο cd. Τον επίλογο γράφει το ορχηστρικό Ηλιαχτίδα, μια λυρική σύνθεση, στην οποία ο συνθέτης βάζει σε ρόλο πρωταγωνιστή ένα βιολοντσέλο να πει λόγια… να ζωγραφίσει εικόνες.


Απ’ την πρώτη κιόλας ακρόαση, είναι εμφανές πως είναι μια δουλειά αξιώσεων που απαίτησε έμπνευση, χρόνο, κόπο και προσήλωση. Ένα έργο που σε πείσμα των καιρών, δεν παραδόθηκε στις σειρήνες  της ευκολίας και του πρόσκαιρου εντυπωσιασμού αλλά επένδυσε στο όραμα.

Το «Βραβείο Φιλίας Τρικάλων» απονεμήθηκε στον Michel Sivignon



Στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22-5-2013, η εκδήλωση του Φιλολογικού, Ιστορικού, Λογοτεχνικού Συνδέσμου (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων, κατά την οποία απονεμήθηκε το «Βραβείο Φιλίας Τρικάλων» για το 2012 στον Γάλλο καθηγητή, φιλέλληνα ερευνητή της Θεσσαλίας και συγγραφέα Michel Sivignon.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια σύντομη αναφορά για την καθιέρωση του «Βραβείου Φιλίας Τρικάλων», από το μέλος του Δ.Σ του ΦΙΛΟΣ  κ. Κων/νου Ασπρούδη, ενώ  για το έργο του τιμώμενου σύντομη αναφορά έκανε ο καθηγητής  ανάλυσης τοπίου και περιφερειακής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτριος Γούσιος.


Ακολούθησε, από τον Πρόεδρο του Φ.Ι.Λ.Ο.Σ. κ. Θεόδωρο Νημά η απόδοση του βραβείου στον Γάλο ελληνιστή και συγγραφέα  Michel Sivignon.
Στη συνέχεια ο Γάλλος ελληνιστής που ερεύνησε τον Θεσσαλικό χώρο για πολλές δεκαετίες, έκανε μια σύντομη αναφορά στην «παραδοσιακή» Θεσσαλία και μίλησε στα ελληνικά με θέμα «50 χρόνια ερευνών ανθρωπογεωγραφίας στη Θεσσαλία (1963-2013).


Ο Γάλλος ελληνιστής Michel Sivignon με τις πολυετείς συστηματικές έρευνές του και τα πολλά σχετικά δημοσιεύματά του, συνέβαλε σημαντικά στην ανθρωπογεωγραφική διερεύνηση και προβολή της Θεσσαλίας και του Ν. Τρικάλων ιδιαίτερα.
Τέλος να σημειωθεί ότι ο κ. Sivignon διαμένει επί μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Θεσσαλία και συγκεκριμένα στην Αργαλαστή του Πηλίου, ενώ συνεργάζεται και με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

επικοινωνιστε μαζι μας