Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018

Απεβίωσε η Αικατερίνη συζ. Νικολάου ΑπόχαΑπεβίωσε την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 η συγχωριανή μας Αικατερίνη σύζυγος Νικολάου Απόχα, σε ηλικία 89 ετών.
Η Αικατερίνη, το γένος Νικολάου Νικολάου γεννήθηκε το 1929 στη Φωτάδα. Ήταν παντρεμένη με τον Νικόλαο Απόχα και απόκτησαν δύο παιδιά, τον Ευάγγελο και την Σταυρούλα.  

Μια βόλτα με το τρένο των Τρικάλων
Επιστρέφουμε σε μια παλαιότερη ανάρτηση, η οποία έχει τη διαχρονική της αξία και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, που αφορά στο δρομολόγιο της γραμμής του τρένου Τρίκαλα - Καλαμπάκα.
Μια καταγραφή ενός ταξιδιού με το τρένο, πήγαινε-έλα: Τρίκαλα - Καλαμπάκα. 
Το 1886 ολοκληρώθηκε η κατασκευή της γραμμής Βόλου - Καλαμπάκας του Θεσσαλικού Σιδηρόδρομου. Αρχικά το τρένο έφτανε από το Βόλο ως τους Στεφανουσαίους (Δροσερό) και λίγο μετά συμπληρώθηκε η διαδρομή ως την Καλαμπάκα. 
Εκατόν δέκα χρόνια μετά, δηλαδή το 1996, με εξοπλισμό μια κάμερα, κάναμε τη διαδρομή, Τρίκαλα - Καλαμπάκα, με το τρένο καταγράφοντας έτσι το ταξίδι. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τσιγάρας.
Με όχημα, την αυτοκινητάμαξα ή οτομοτρίς, που οι παλαιότεροι θα θυμούνται και πολλοί θα έχουν ταξιδέψει με αυτή, πραγματοποιήσαμε τη διαδρομή και καταγράψαμε τον τόπο, τον τρόπο και τις συνθήκες του ταξιδιού. Καταγράψαμε το παλιό κτίριο του σταθμού των Τρικάλων πριν από την ανακατασκευή του σε διώροφο, τα παλιά βαγόνια που υπήρχαν στον σταθμό, τις παλιές γραμμές, και γενικά όλη τη διαδρομή. 
Το οτομοτρίς ήταν ένα σιδηροδρομικό όχημα, τρένο από τα πρώτα πολυτελή στην Ελλάδα. Εκτελούσε το δρομολόγιο Βόλος - Καρδίτσα - Τρίκαλα - Καλαμπάκα και φυσικά με πολλές στάσεις στα ενδιάμεσα χωριά και με την ανταπόκριση στον Παλαιοφάρσαλο. Η αυτοκινητάμαξα αυτή, κινούνταν στις γραμμές μέχρι το 2002 όπου ολοκληρώθηκε η διαπλάτυνση και ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου.

επικοινωνιστε μαζι μας