Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Στοχασμός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς


Έφτασε πάλι η μέρα της έναρξης των σχολικών μαθημάτων.
Για μια ακόμη φορά θα χτυπήσει το κουδούνι, που θα σημάνει την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα ξεκινήσει με τον αγιασμό και τη διανομή των βιβλίων.
Από τον Παιδικό Σταθμό έως το Λύκειο Βαλτινού δάσκαλοι και μαθητές θα βρίσκονται στις θέσεις τους για να κάνουν το ξεκίνημα της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς.
Παρουσία τοπικών φορέων, μαθητών, δασκάλων, και γονέων θα ακουστούν οι καθιερωμένες ευχές για καλή σχολική χρονιά και καλή προσαρμογή.


Χρόνια τώρα η ίδια διαδικασία του τελετουργικού. Η απαρχή μιας εκπαιδευτικής χρονιάς που κρύβει όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες. Το μόνο που αλλάζει είναι τα πρόσωπα. 
Από γενιά σε γενιά, το «μάθε παιδί μου γράμματα, να ΄χεις καλά γεράματα» έπαψε να διατηρεί την διαχρονική του αξία. Σήμερα με τόση ανεργία και με τόση αβεβαιότητα για το μέλλον όλα είναι υπό αίρεση και πολλές φορές ο φόβος επισκιάζει τα όνειρα.


Τα αποφθέγματα: «Αν δεν φυτέψουμε το δέντρο της γνώσης όταν είμαστε νέοι, δεν θα μας δώσει τον ίσκιο του όταν θα έχουμε γεράσει», «Η γνώση είναι δύναμη» δεν επαρκούν από μόνα τους πια.
Εκείνο που ανεξίτηλα και διαχρονικά παραμένει ως σωτήρια, σταθερή και διαχρονική αξία είναι η καλλιέργεια της παιδείας, για την οποία ίσως άξιζε τον κόπο να προσπαθήσουμε περισσότερο όλοι μας.

Και είναι αυτό που πρέπει να ευχηθούμε για την απαρχή της νέας σχολικής χρονιάς.

επικοινωνιστε μαζι μας