Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Παλαίμαχοι και νέοι ποδοσφαιριστές του Βαλτινού σε διάφορες ομάδες



Το ποδόσφαιρο υπήρξε το πιο δημοφιλές άθλημα, στον τόπο μας.
Από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και σήμερα, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, το οποίο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη ζωή των παικτών αλλά και των φιλάθλων, είχε μια αναπτυξιακή πορεία και  έφτασε σήμερα, πλέον στην ακμή του.
Παίζονταν, σχεδόν σε όλα τα χωριά των Τρικάλων, στις διάφορες αλάνες ή σε ένα οποιουδήποτε μεγέθους γήπεδο, είτε σε φιλικούς, είτε σε υποτυπώδεις οργανωμένους αγώνες, και οι άνθρωποι παθιάζονταν και ασχολούνταν με αυτό το προσφιλές και λαϊκό άθλημα.
Έτσι σιγά - σιγά ιδρύθηκαν τα πρώτα ποδοσφαιρικά σωματεία και συγκροτήθηκαν οι πρώτες ερασιτεχνικές ομάδες ποδοσφαίρου.  
Παράλληλα ιδρύθηκε και η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Τρικάλων (Ε.Π.Σ.Τ.), η οποία άρχισε να διοργανώνει ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.


Η συμμετοχή των ομάδων στα πρωταθλήματα αυτά γίνονταν κατά ερασιτεχνικές κατηγορίες. Οι ομάδες κάθε κατηγορίας κατατάσσονταν σε πίνακες βαθμολογίας ανάλογα με τους βαθμούς που κέρδιζαν από κάθε αγώνα καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου. Στο πλαίσιο ενός πρωταθλήματος, κάθε ομάδα συνήθως αντιμετώπιζε όλες τις υπόλοιπες ομάδες της ίδιας κατηγορίας σε ένα αγώνα στην έδρας της και σε ένα στην έδρα της άλλης ομάδας. Στο τέλος της περιόδου η ομάδα που βρίσκονταν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα ανακηρύσσονταν πρωταθλήτρια της κατηγορίας. Οι ομάδες που τερμάτιζαν στις πρώτες θέσεις προάγονταν σε ανώτερη κατηγορία και οι ομάδες που τερμάτιζαν στις τελευταίες θέσεις υποβιβάζονταν σε κατώτερη κατηγορία για την επόμενη περίοδο.
Οι ποδοσφαιριστές εξέδιδαν δελτίο ποδοσφαίρου για να συμμετέχουν ως παίκτες της κάθε ομάδας και εντάσσονταν στο δυναμικό του αντίστοιχου σωματείου.

Γεώργιος Πλεξίδας (τερματοφύλακας) και Βάιος Σταμούλης ποδοσφαιριστές του Α.Ο. Διαλεκτού.

Πολλοί ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές μεταγράφονταν σε διάφορα άλλα ποδοσφαιρικά σωματεία της επιλογής τους και παίζανε ποδόσφαιρο εκεί με τη φανέλα της νέας ομάδας.
Στο επίκεντρο της προσοχής μας, βρίσκονται παίκτες και προπονητές από το Βαλτινό, οι οποίοι σε μια προσωπική αναζήτηση και αξιοποίηση του ταλέντο τους, εντάχθηκαν και πρόσφεραν τις γνώσεις, και τις δυνάμεις τους σε άλλες ομάδες, γειτονικών χωριών.
Σε μια συλλογή παλιών φωτογραφιών από ποδοσφαιρικές ομάδες γειτονικών χωριών διακρίνουμε παλαίμαχους, αλλά και νεότερους ποδοσφαιριστές, που έπαιξαν ή δίδαξαν ποδόσφαιρο σε άλλες ομάδες και φιγουράρουν στις ενδεκάδες των ομάδων τους, γεμάτοι νιάτα και δυναμισμό.

επικοινωνιστε μαζι μας