Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Το εργαστήρι Αγιογραφίας του Βαλτινού


Ο Χρυσόστομος Μαντέλας και η Χριστίνα Λαζάρ παντρεύτηκαν πριν από ένα χρόνο και μαζί με το σπιτικό τους έστησαν και το μικρό εργαστήριο Αγιογραφίας στο Βαλτινό.
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό εργαστήριο, μια οικογενειακή επιχείρηση κατασκευής και εμπόριο εικόνων (Αγιογραφίες).


Με πολύ μεράκι και προσεγμένη δουλειά, δημιουργούν καλλιτεχνήματα με βάση την παράδοση, πάνω σε ξύλο, μάρμαρο, και διάφορες άλλες επιφάνειες όπως παλαιά ξύλα, κορμοί δένδρων κλπ.
Με τον απαιτούμενο σεβασμό και το οφειλόμενο ενδιαφέρον για την πολύτιμη βυζαντινή και παραδοσιακή τεχνική δέχονται παραγγελίες σε όλους τους τύπους και σε όλα τα μεγέθη των εικόνων.


Οι αγιογράφοι, Χρυσόστομος Μαντέλας και Χριστίνα Λαζάρ είναι υπέρμαχοι της απόλυτης ποιότητας στην κατασκευή της φορητής εικόνας και ακολουθούν πιστά τα βυζαντινά πρότυπα και την αγιογραφική παράδοση της εκκλησίας μας.


Την κατάρτιση, τα μυστικά της τέχνης, και την τεχνική της παραδοσιακής μεθόδου κατασκευής εικόνων, διδάχθηκε πρώτος ο Χρυσόστομος και στη συνέχεια ο ίδιος, την δίδαξε στην γυναίκα του.
Έτσι, παράλληλα με τον βιοπορισμό, τους δίνεται και η δυνατότητα να εκφράσουν δημιουργικά τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες.


Με κύρια εργαλεία, εκτός από το πινέλο και το χρώμα, την ευλάβεια και το ταλέντο κάνουν "κατάθεση ψυχής", ώστε κάθε ιερή μορφή (ο Χριστός, η Παναγία, οι Άγιοι και οι Αγίες) να έχει την ηρεμία που δηλώνεται από την αγιοσύνη της.
Αυτό εξάλλου είναι και το νόημα στην αγιογραφία.


Ατομικό ελικόπτερο

Η αρχή έγινε. Σε λίγο και αφού βελτιωθεί η κατασκευή τους, θα δούμε, τα ατομικά ελικόπτερα να κατακλύζουν τον κόσμο, να αντικαθιστούν τα αυτοκίνητα και να αλλάζουν τη ζωή μας…



επικοινωνιστε μαζι μας