Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Η γιορτή του τρύγου στο Βαλτινό

 

Στην καρδιά του Σεπτέμβρη, οι αμπελοκαλλιεργητές του Βαλτινού είχαν την τιμητική τους. Χθες, Κυριακή, τρύγησαν τα σταφύλια τους, τα πάτησαν με τη βοήθεια μηχανήματος (σπαστήρας σταφυλιών) και γέμισαν με μούστο τα βαρέλια τους.

Στο Βαλτινό υπάρχουν αρκετοί που διαθέτουν κτήματα και καλλιεργούν αμπέλια, ή αγοράζουν σταφύλια για την εξασφάλιση του ντόπιου αγνού κρασιού και του τσίπουρό τους. Η ποιότητα των κρασιών συνήθως βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο με καλή οξύτητα και σάκχαρα αλλά και πολύ καλά αρώματα.

Ο Αντώνης Τσιγάρας ασχολείται αρκετά χρόνια με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου, συμπληρώνοντας έτσι το οικογενειακό του εισόδημα και κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μαζί με τον φίλο του Μάκη Βαγγελό τρυγάνε τα αμπέλια τους και πατάνε τα σταφύλια.

Ο τρύγος είναι μια εποχιακή συμμετοχική εργασία που, απαιτεί πολλά χέρια και μια στοιχειώδη οργάνωση. Η συμμετοχή πολλών ανθρώπων στον τρύγο τον αναδεικνύει σε ευχάριστη εργασία, που συχνά παίρνει τον χαρακτήρα πανηγυριού.



Και βέβαια, την ώρα του φαγητού, συχνά ακούγεται η ευχή από τα στόματα όλων, «Άντε και καλά κρασιά»!


επικοινωνιστε μαζι μας