Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011

Απεβίωσε η Στυλιανή Σ. ΣταμούληΑπεβίωσε η συγχωριανή μας, Στυλιανή Σταμούλη σύζυγος του Στεργίου, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011, σε ηλικία 87 ετών.
Η Στυλιανή Σταμούλη το γένος Κων/νου Γκαβουκώστα γεννήθηκε στο Βαλτινό το 1924. Παντρεύτηκε με τον Στέργιο Σταμούλη του Σωτηρίου και απόχτησαν δύο παιδιά. Τον Σωτήριο, και τον Κωνσταντίνο.

Εικόνες του χωριού: (Το ύψωμα)Αποβραδίς του Σαββάτου, έβρασε το σιτάρι, το τοποθέτησε στο πιάτο και το στόλισε μαζί με τα άλλα «ηδύσματα», σταφίδες, καρύδια, ζάχαρη κλπ.
Παράλληλα, κοσκίνισε το αλεύρι και ανάπιασε το προζύμι. Το σκέπασε με μια πετσέτα και νωρίς το πρωί το ζύμωσε. Πείρε ένα ταψί έβαλε το ζυμάρι μέσα, πάτησε από πάνω με τη σφραγίδα καλά, για να φαίνονται όλα τα σύμβολα και έψησε το πρόσφορο στο φούρνο.
Το ύψωμα και το πρόσφορο ήταν έτοιμα για τη λειτουργιά.
Κυριακή πρωί, πείρε και το δίπτυχο που αναγράφονται τα ονόματα των ζώντων και των κεκοιμημένων, τα οποία μνημονεύονται και ξεκίνησε για την εκκλησία.


Από το πρόσφορο ο ιερεύς θα βγάλει το μέρος εκείνο πού θα γίνει το Τίμιο Σώμα του Κυρίου, τον «Αμνό», αλλά και τις μερίδες της Θεοτόκου, των Αγίων και των δικών της ονομάτων (ζώντων και κεκοιμημένων) πού θα μνημονευθούν.

επικοινωνιστε μαζι μας