Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Εθιμική Καθαροδευτέρα


Του Μηνά Αλ. Αλεξιάδη
Καθηγητή Λαογραφίας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Καθαρή Δευτέρα (κοινώς Καθαροδευτέρα), παρότι είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Σαρακοστής), είναι συγχρόνως και το αποκορύφωμα της εορταστικής Αποκριάς.
Και τούτο, γιατί η ημέρα αυτή θεωρείται προέκταση της Αποκριάς, αφού συνδέεται με τις προηγούμενες γιορταστικές ημέρες του κεφιού, των μεταμφιέσεων, της ξεγνοιασιάς, της ξεφάντωσης και της απόλαυσης άφθονου κρασιού, με νηστίσιμα, όμως, φαγητά. Λέγεται «Καθαρή» γιατί, όπως σημείωσε ο ακαδημαϊκός Γεώργιος Α. Μέγας (1893-1976), από τις πρωινές ώρες της συγκεκριμένης ημέρας οι νοικοκυρές συνήθιζαν, σε παλαιότερες εποχές, να καθαρίζουν από τα λίπη τα μαγειρικά σκεύη με ζεστό σταχτόνερο. Και ο καθηγητής Δημήτριος Σ. Λουκάτος (1908-2003) πρόσθεσε ότι κάθε χριστιανός «καθαίρεται» ψυχικά και διατροφικά, γι' αυτό γιορτάζει την ημέρα αυτή στο ύπαιθρο, για να τονίσει την έννοια του καθαρμού.

Απεβίωσε ο Θεόδωρος Πολύμερος



Απεβίωσε χθες 6 Μαρτίου 2011 ο Θεόδωρος Πολύμερος του Δημητρίου και της Αγορίτσας σε ηλικία 92 ετών. Ο Θεόδωρος Πολύμερος γεννήθηκε στην Δρακότρυπα Καρδίτσης το 1919. Στο Βαλτινό ήρθε γαμπρός. Παντρεύτηκε και με την πρώτη γυναίκα του, την Ελισάβετ Μαλακασιώτη, είχε τρία παιδιά, τη Στυλιανή, τον Γιάννη και την Κωνσταντινιά. Με την Δεύτερη γυναίκα του, την Βασιλική είχε άλλα δύο παιδιά, την Ελένη και την Νίκη.

Καθαρή Δευτέρα


Σήμερα Καθαρή Δευτέρα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να μασκαρέψουμε την κακή διάθεση των ημερών και να «κάψουμε» τον Καρνάβαλο της απαισιοδοξίας, ξεχνώντας για λίγο την καθημερινότητά μας.
Μαζί με τις ευχές μας, σας αφιερώνουμε και το παρακάτω τραγούδι της Δόμνας Σαμίου.


επικοινωνιστε μαζι μας