Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Το πατροπαράδοτο έθιμο της Γουρ(ου)νοχαράς

 

Το πατροπαράδοτο έθιμο της γουρουνοχαράς ξεκίνησε φέτος από τα μέσα του Νοέμβρη στο Βαλτινό, καθώς κάποιες φωτογραφίες από το εθιμοτυπικό, στο σπίτι του Αποστόλη Στάθη, έδωσε την ευκαιρία να θυμηθούμε και να αναπολήσουμε τη διαδικασία της χοιροσφαγής.

Χαρά μεγάλη και γιορτή σε κάθε σπίτι την ημέρα της σφαγής: σφάζονταν τα γουρούνια, τα οποία οι χωρικοί είχαν εκθρέψει επιμελώς για ένα χρόνο, τεμαχιζόταν το κρέας, διαχωρίζονταν το λίπος από το ψαχνό. Στη συνέχεια βράζανε το λίπος για την εξαγωγή της περίφημης «λίγδας», πάστωναν το κρέας και το τοποθετούσαν επίσης σε δοχεία με λίπος. Αυτό όμως που απαιτούσε πραγματικά ιδιαίτερη τεχνική ήταν η αφαίρεση και ο καθαρισμός των πολλών μέτρων εντέρου για τα λουκάνικα.

Η χοιροσφαγή αποτελούσε και αποτελεί ακόμα και σήμερα οικογενειακή γιορτή που αναβιώνει κάθε χρόνο στις χριστουγεννιάτικες ημέρες στο χωριό.

Ψησίματα, τηγανίσματα με συκωταριές, τα πνευμόνια, οι τηγανιές και οι τραγανές τσιγαρίδες ευωδίαζαν και κανείς δεν μπορούσε να αντισταθεί στον πειρασμό να δοκιμάσει!

Ενώ τα μικρά παιδιά έπαιρναν τη «φούσκα» του γουρουνιού και την έκαναν παιχνίδι για ποδόσφαιρο!





επικοινωνιστε μαζι μας