Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι



Μήπως δυσκολεύεστε να θυμηθείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που καθίσατε με την οικογένειά σας στο τραπέζι για φαγητό;
Πραγματικά, ο θεσμός του οικογενειακού γεύματος τείνει να εκλείψει, με αποτέλεσμα να χάνεται και μια ευκαιρία για επικοινωνία, διάλογο και αληθινή επαφή μεταξύ των μελών της οικογένειας.
Τα οφέλη του οικογενειακού γεύματος είναι αναντικατάστατα.
Η σύναξη της οικογένειας για το μεσημεριανό ή βραδινό φαγητό, είναι ευκαιρία για τους γονείς να μαθαίνουν πολλά για τη ζωή των παιδιών τους, να προσφέρουν την υποστήριξη και τις συμβουλές τους και ταυτόχρονα να σφίγγονται οι οικογενειακοί δεσμοί.
Είναι αλήθεια ότι σήμερα φαντάζει όλο και πιο δύσκολη η συγκέντρωση των μελών της οικογένειας γύρω από το τραπέζι για να γευματίσουν όλοι μαζί, εντούτοις τις ελάχιστες φορές που υπάρχει η δυνατότητα –εννοούμε το βράδυ, τις αργίες και τις γιορτές- δεν πρέπει να παραλείπεται. Ο λόγος είναι προφανής και μάλιστα στηρίζεται σε επιστημονικές απόψεις.


Πολλές έρευνες έχουν λοιπόν καταδείξει ότι τα παιδιά των οικογενειών που γευματίζουν όλο και πιο συχνά μαζί με τους γονείς τους, «μετρούν» πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα από εκείνα που σπανίως θα καθίσουν μαζί τους για φαγητό.
Έτσι πρέπει να επιδιώκουν όσο το δυνατό συχνότερες οικογενειακές συγκεντρώσεις για το καθημερινό φαγητό, αλλά ταυτόχρονα να μεριμνούν και τον πολύτιμο αυτό χρόνο, η τηλεόραση να είναι κλειστή.
Σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες τα απαιτητικά ωράρια των εργαζόμενων γονιών αλλά και το φορτωμένο πρόγραμμα των παιδιών στις μέρες μας έχουν απομακρύνει τα μέλη της οικογένειας από τη συνήθεια να κάθονται όλοι μαζί στο τραπέζι.
Τα οφέλη, όμως, του οικογενειακού γεύματος είναι αναντικατάστατα.


Καταγράφονται καλύτερες διατροφικές συνήθειες (σταδιακή μεν αλλά γρηγορότερη ένταξή τους στο ενήλικο φαγητό, με γεύσεις και ποικιλία που εμπλουτίζονται και ολοκληρώνονται διατροφικά, επιλογή περισσότερων φρούτων και λαχανικών), ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας, καλύτερες σχολικές επιδόσεις, συναισθηματική ωριμότητα, αλλά και αποφυγή παραβατικών συμπεριφορών.
Η αιτία βρίσκεται στο ότι τα παιδιά μέσα από αυτή την επαναλαμβανόμενη καθημερινή συνήθεια ισχυροποιούν την αίσθηση της ασφάλειας και της αυτοπεποίθησης, καθώς αισθάνονται ότι είναι μέλη ενός δεμένου συνόλου, όπου ο ένας συμπαρίσταται και ενδιαφέρεται πραγματικά για τον άλλον.
Τις Κυριακές λοιπόν να τις περνάτε μ´ αυτούς που αγαπάτε. Να είστε δίπλα τους όταν ξυπνούν, να ακούτε την βραχνή, από τον ύπνο, καλημέρα τους και να τους κρατάτε αγκαλιά μέχρι να χορτάσουν το χουζούρι σας.
Να φτιάχνετε μαζί πρωινό, να ανταλλάσσετε τρυφερές ματιές και γλυκές μπουκιές και να αφήνετε την μέρα να γεμίζει χρώματα και φως με τα χαμόγελα σας.
Οι Κυριακές είναι φτιαγμένες για να γεμίζουν τα κενά της εβδομάδας. Δεν έχουν 24 ώρες. Έχουν τόσες ώρες όσες εσείς αποφασίσετε. Μπορούν να γίνουν αγάπη, έρωτας, παιχνίδι, παρέα, οικογένεια, γαλήνη ή ξέφρενο πάρτι.
Οι Κυριακές είναι ο λευκός καμβάς, αδράξτε την ευκαιρία και ζήστε τις στιγμές όπως ακριβώς τις έχετε επιθυμήσει.

επικοινωνιστε μαζι μας