Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Εικόνες από τη «ζωή στο χωριό» Ιούνιος (Θεριστής) ο μήνας του θερισμού!


Σαν έμπαινε ο Θεριστής, παλαιότερα στα χωριά, ήταν σωστό πανηγύρι. Ο θερισμός άρχιζε αρχές Ιουνίου και τελείωνε μέσα Ιουλίου. Οι αγρότες ξεχύνονταν στα χωράφια και μέσα στο λιοπύρι εργάζονταν από το πρωί ως το βράδυ.
Στο θέρο συμμετείχαν όλα τα μέλη της οικογένειας, ακόμα και τα μικρά παιδιά, τα οποία έκαναν θελήματα, κουβαλούσαν νερό, εργαλεία κ.τ.λ. Οι γυναίκες που είχαν μωρά τα φόρτωναν στην πλάτη τους και θέριζαν.



Η δουλειά άρχιζε νωρίς το πρωί με τη δροσιά. Όταν ο ήλιος ανέβαινε ψηλά, για να προστατευτούν οι γυναίκες, φορούσαν μια άσπρη μαντίλα, και οι άντρες καπέλα.
Με το αριστερό χέρι έπιαναν τα στάχυα και με το δεξί κρατούσαν το δρεπάνι για να τα κόβουν. Τα στάχυα τα έβαζαν δίπλα τους σε μικρούς σωρούς, και σχημάτιζαν τα δεμάτια. Κάποιος είχε τη φροντίδα να τα δένει με πρόχειρο δετικό ζωνάρι από στάχυα.


Στη συνέχεια τα φόρτωναν στα κάρα και τα μεταφέρανε στο αλώνι. Εκεί τα τοποθετούσαν το ένα πάνω στ’ άλλο, και έφτιαχναν μικρούς λόφους από δέματα σταχυών, τις θημωνιές.
Όταν θερίζονταν όλα τα χωράφια, άρχιζε το αλώνισμα. Κάθε οικογένεια είχε το δικό της αλώνι, πέρα εκεί, στο ζευγαρολίβαδο…
«Καλώς τονε το θεριστή, όπου μας εγλιτώνει,
και με τα στάρια τα πολλά, το σπίτι μας φορτώνει!»

Το νέο καφέ «YOLO» στο Βαλτινό



Ένα νέο κατάστημα άνοιξε τις πόρτες του στο Βαλτινό, στο χώρο του καφέ - σνακ -μπαρ με την επωνυμία «YOLO».
Το νέο καφέ – σνακ – μπαρ YOLO, λειτουργεί υπό την διεύθυνση του Ευαγγέλου και Ντίνου Ρούκα, στον νέο διαμορφωμένο  χώρο του πρώην καφέ LOCAL που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού.
Το νέο κατάστημα που έχει ανοίξει και λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες, δίνει την δυνατότητα επιλογής, για μια πετυχημένη έξοδο, απολαμβάνοντας τον καφέ, το ποτό το αναψυκτικό, την όμορφη μουσική, το όμορφο περιβάλλον και τη ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα.


Και επειδή, ζούμε μόνο μια φορά καθώς το υποδηλώνουν και τα αρχικά της επωνυμίας του Καφέ «You Only Live Οnce», οι επιλογές πρέπει να είναι εύστοχες.


Εμείς, να ευχηθούμε στο Βαγγέλη και στον Ντίνο, καλές δουλειές!

επικοινωνιστε μαζι μας