Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Πασχαλινή εκδήλωση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαλτινού

 


Τα κάλαντα στον πρόεδρο της κοινότητας από τις Λαζαρίνες του Βαλτινού

 

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 το δημοτικό κατάστημα του Βαλτινού γέμισε από Πασχαλινές νότες! Τα κάλαντα του Λαζάρου τραγούδησαν οι Λαζαρίνες του σχολείου μας με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών, στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βαλτινού κ. Βάιο Τσιγάρα, ο οποίος εντυπωσιάστηκε και το χάρηκε ιδιαίτερα.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η συνέχιση και η διάδοση του εθίμου της ΛΑΖΑΡΙΝΑΣ στις νεότερες γενιές.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων του χωριού, τονίζοντας: «Ευχαριστώ τον διευθυντή του Δημοτικού σχολείου Βαλτινού κ. Πούλιο και τους υπόλοιπους δασκάλους που είναι δίπλα στα παιδιά μας καθημερινά και φροντίζουν τα πάντα γι’ αυτά. Όπως επίσης και την νηπιαγωγό, κυρία Φωτεινή Χόντζια, που έχει κάνει το νηπιαγωγείο μας αγνώριστο, πρότυπο για την περιοχή, αλλά και για το δώρο που μου ετοίμασαν και μου χάρισαν με τους μαθητές της. Τέλος να ευχαριστήσω τις υπέροχες δασκάλες του παιδικού σταθμού «Αερόστατο», που εκτός από τα κάλαντα του Λαζάρου που μου τραγούδησαν οι μικροί μαθητές και μου ευχήθηκαν καλό Πάσχα, μου χάρισαν κι εκείνοι ένα υπέροχο δώρο»!


 

Το 1ο βραβείο στο τραγούδι έλαβαν οι ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ του Δημοτικού σχολείου Βαλτινού

 

Λίγο πριν την Πασχαλιά, την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης», ο Δήμος Τρικκαίων και ο Σύλλογος Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων διοργάνωσαν μια πολύ όμορφη γιορτή του Λαζάρου, για ένα έθιμο που κρατάει αιώνες.

Μικρά κορίτσια, με τη φροντίδα των μεγαλύτερων σε ηλικία, στόλισαν με όμορφα λουλούδια τα καλαθάκια τους και τραγούδησαν τα κάλαντα του Λαζάρου.

Το δημοτικό σχολείο Βαλτινού που συμμετείχε με μαθήτριες όλων των τάξεων στην εκδήλωση – διαγωνισμό, απέσπασε τα εύσημα και τα ζεστά χειροκρότημα του κοινού και βραβεύτηκε στην κατηγορία «ΤΡΑΓΟΥΔΙ». Η αρμόδια επιτροπή που εξέδωσε τα αποτελέσματα έδωσε το πρώτο βραβείο στο τραγούδι, στις μαθήτριες του δημοτικού σχολείου Βαλτινού.

Την επιτροπή αποτελούσαν οι κα. Σοφία Αλεστά (αντιδήμαρχος), κα. Εφη Λεβέντη (εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων), κα. Βούλα Βότσιου (δημοτική σύμβουλος), κα. Αρετή Αναγνωστάκη – κα. Λίτσα Τσιρέπα (από τον Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου).

Όλα τα κορίτσια έφυγαν με ενθύμιο συμμετοχής και κεράσματα, από τα στελέχη του τμήματος Πολιτισμού που υλοποίησαν τον διαγωνισμό.

Αξίζουν θερμά Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν καθώς και σε όλους όσους συνετέλεσαν για να βραβευτούν οι ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ του σχολείου μας και συγκεκριμένα στους εκπαιδευτικούς των τάξεων: κ. Παναγιώτη Κάλφα, κα Γαρδίκα Ιφιγένεια, κα Σπανού Ευδοκία, κα Ιακωβάκη Πολυξένη, κα Κορομπίλη Αναστασία, κα Καραγιάννη Φωτεινή και στον Μουσικό του σχολείου κ. Αγγελάκη Γεώργιο. Ευχαριστούμε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για το πανέμορφο καλάθι που μας προσέφερε. Ευχαριστούμε, επίσης, την κυρία Γιαννούλα Ντούμπα – Γάκη που μας έδωσε το τραγούδι που παρουσιάσαμε και το οποίο τα κορίτσια της περιοχής τραγουδούσαν την ημέρα του Λάζαρου τη δεκαετία του ΄50. Και του χρόνου…



επικοινωνιστε μαζι μας