Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Φωτογραφίες από την Μικρασιατική εκστρατεία



Η Μικρασιατική Εκστρατεία, γνωστή διεθνώς ως Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1919–1922  ήταν μια σειρά στρατιωτικών γεγονότων, που συνέβησαν κατά το διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ Μαΐου 1919 και Οκτωβρίου 1922.
Μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα, ως νικήτρια χώρα, απέστειλε στρατό στη Μικρά Ασία.
Χιλιάδες νέοι Ελλαδίτες της εποχής που υπηρέτησαν, από το 1919 έως και το 1922, στους κόλπους της Στρατιάς της Μικρασίας, έζησαν αυτή την πολεμική περιπέτεια.
Το όνειρο της απελευθέρωσης των αλύτρωτων αδελφών της περιοχής φάνηκε προς στιγμή να πραγματοποιείται. Όμως σύντομα οι ελπίδες διαψεύσθηκαν. Στα τέλη Αυγούστου του 1922 τα τουρκικά στρατεύματα νίκησαν οριστικά τον ελληνικό στρατό. Η ήττα του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος είχε ως συνέπεια την καταστροφή του μικρασιατικού ελληνισμού και τον ξεριζωμό του από τις εστίες του, την αποκαλούμενη Μικρασιατική Καταστροφή.
Μια πολεμική περιπέτεια που διήρκεσε τρία ολόκληρα χρόνια και κατέληξε στη γνωστή τραγωδία.


Εκεί στα ματωμένα χώματα της Μικρασίας, στο ευρύτατο Μικρασιατικό μέτωπο, μια ολόκληρη γενιά πολέμησε, δοκιμάστηκε (και χάθηκε).
Πολλοί στρατιώτες από τον τόπο μας, που υπηρετούσαν εκεί και ήταν ντυμένοι στο χακί βρήκαν και λίγο χρόνο για φωτογράφιση.
Στις ελάχιστε στιγμές ξεκούρασης και ανάπαυλας, οι φωτογράφοι αποτύπωσαν στην ευαίσθητη πλάκα της συλλογικής μνήμης τις στιγμές και κατέγραψαν τα γεγονότα.
Φωτογραφίες που αποτυπώνουν τον στρατιωτικό βίο της ανάπαυλας αλλά και της μάχης στα διάφορα μέρη της Μικράς Ασίας.


Έτσι επιλέξαμε και παρουσιάζουμε κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες, που αφορούν σε στρατιώτες που κατάγονταν από το χωριό μας καθώς και από την ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων.

επικοινωνιστε μαζι μας