Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

Οι τοιχογραφίες σε κτίρια (οπτική πλάνη)Η πανέμορφη και εντυπωσιακή τοιχογραφία στα Μανάβικα των Τρικάλων δεν αποτελεί αποκλειστικότητα για το είδος της.
Τοιχογραφίες ανάλογες υπάρχουν σε διάφορα κτίρια, δημόσια ή ιδιωτικά, σε όλο τον κόσμο, όπου ομορφαίνουν και "ζεστάνουν" τους χώρους, δημιουργώντας ένα αίσθημα οικειότητας και υψηλής αισθητικής στον παρατηρητή.


Οι τοιχογραφίες στις διάφορες εξωτερικές επιφάνειες των κτιρίων είναι ένα μέσο για να μεταμορφώσει κανείς τον χώρο αλλάζοντας ριζικά την ατμόσφαιρα του εξωτερικού χώρου, προσδίδοντας τον, ταυτόχρονα, βάθος και υψηλή αισθητική.
Οι καλλιτέχνες μπορεί να κάνουν από απλές διακοσμητικές επεμβάσεις μέχρι εκτεταμένες συνθέσεις που να ξεγελούν το μάτι με την αληθοφάνειά τους.
Η τεχνική αυτή ονομάζεται οπτική πλάνη (trompe l'oeil).


Παρουσιάζουμε παρακάτω μερικά τέτοια έργα τέχνης.

Πριν 100 χρόνια στο Βαλτινό
Στα Τρικαλινά δρώμενα «ΤΟΤΕ (1911) ΚΑΙ ΤΩΡΑ (2011)», (Σταχυολογήματα από παλιές εφημερίδες), που επιμελείται κάθε Κυριακή, στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος», ο Θύμιος Λώλης, δημοσιεύθηκε μια είδηση που αφορά συμβάν που έγινε στην περιοχή του Βαλτινού.


Συγκεκριμένα στην εφημερίδα «Θάρρος» της 27 Οκτωβρίου 1911 δημοσιεύθηκε η είδηση που αφορά σε γεγονός απόπειρας φόνου, με πρωταγωνιστή τον παππού Β. Σκρέκα.
Παραθέτουμε παρακάτω το δημοσίευμα της παλιάς εφημερίδας ακριβώς ως έχει:ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ
Εις την Αστυνομίαν κατηγγέλθη χθες, ότι ο επιστάτης του χωριού Τσιάρας, κ. Λ. Παπαστελιόπουλος επανακάμπτων προχθές τη νύκτα εκ του χωρίου ενταύθα μετά του αγροφύλακος, υπέστη καθ΄ οδόν επίθεσιν δολοφονικήν υπό του πρώην αγροφύλακος Σκρέκα ή Ντουρή πυροβολήσαντος ανεπιτυχώς εναντίον του, ως λέγει, και τραπέντος εις φυγήν, ως είδε τον ακόλουθον αγροφύλακα ότι εξήγαγε το περίστροφον του να πυροβολήση εναντίον του.

επικοινωνιστε μαζι μας