Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Το πανηγύρι στην Ελληνική παράδοση


Η ελληνική κοινότητα, ο κοινοτισμός, είναι θεσμοί και διαδικασίες που διαμορφώθηκαν εξελικτικά στην πορεία του ελληνισμού σε συγκεκριμένες ιστορικές περιστάσεις η σημασία και ο ρόλος των οποίων αναδείχτηκαν κυρίως κατά την περίοδο της Οθωμανικής επικυριαρχίας.
Αν και συγκροτήθηκαν ως σύστημα εκπροσώπησης και λειτουργίας των τοπικών ελληνικών κοινωνιών, κατά κανόνα μέσω του θεσμού της Δημογεροντίας, εντούτοις η κοινότητα και ο κοινοτισμός υπήρξαν κατά τη χρονική εκείνη περίοδο σημείο αναφοράς συσπείρωσης και συνοχής του ελληνικού στοιχείου και αυτόνομης λειτουργίας, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχηματισμού της αυτοκρατορίας.


Αυτό που ονομάζουμε ελληνική παράδοση ή ελληνικό παραδοσιακό πολιτισμό, αποτελεί γέννημα της κοινοτικής ζωής καθώς ειδικά για τον Έλληνα, η τοπική συνάφεια, η κοινότητα, η γειτονιά, έχουν μεγαλύτερη σημασία από τη γενετική συνάφεια, τη συγγένεια του αίματος κάτι που διακρίνεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι για τους Έλληνες σημείο αναφοράς είναι κυρίως ο τόπος καταγωγής τους.

Έκθεση Ζωγραφικής του Μιχαήλ Βούλγαρη


Ο Μιχαήλ Βούλγαρης παρουσιάζει στον Μύλο Ματσόπουλου από 7-16 Ιουνίου 2013 την Έκθεση Ζωγραφικής "Χρωματικό Αποτύπωμα".
Μια εικαστική παρέμβαση στον Μύλο που εντάσσει τα ζωγραφικά έργα στον χώρο σαν χρωματικές κηλίδες, προσδίδοντας μια έννοια φανταστικού μέσα από τις αναμνήσεις και τα βιώματα του καλλιτέχνη.
Ο εικαστικός  Μιχαήλ Βούλγαρης,  έπειτα από την αποφοίτησή του από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και μια μακρά πορεία που περιλαμβάνει ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, επιστρέφει στα Τρίκαλα, την πόλη που γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια με μια σειρά έργων που αποτυπώνουν αυτή την πορεία.
Εγκαίνια: Παρασκευή 7 Ιουνίου, ώρα 20:00 - Μύλος Ματσόπουλου
Διάρκεια Έκθεσης: 7-16 Ιουνίου 2013

Ώρες Λειτουργίας:19:00-23:00 

επικοινωνιστε μαζι μας