Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

Ο περίτεχνος Σιδηροδρομικός Σταθμός Τρικάλων

 

Στον Τρικαλινό εκδότη Γεώργιο Χολέβα οφείλουμε εκτός των άλλων και την πρώτη (επιχρωματισμένη) καρτ ποστάλ του Σιδηροδρομικού Σταθμού Τρικάλων που κυκλοφόρησε στα μέσα της δεκαετίας του ’20.

Η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκα-Βόλος και η σύνδεσή της με το τότε δίκτυο των σιδηροδρομικών γραμμών της χώρας έδωσε μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στον Νομό Τρικάλων και γενικότερα στην Δυτική Θεσσαλία. Επιπλέον, τα κτίρια των Σιδηροδρομικών Σταθμών προκάλεσαν σταδιακά και το ενδιαφέρον των φωτογράφων της εποχής και αποτέλεσαν σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.

Πόσο μάλλον ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Τρικάλων, με το περίτεχνα κατασκευασμένο κτίριό του, που (ευτυχώς) εξακολουθεί – έστω και με τις αναγκαίες αναπαλαιώσεις του – να διασώζεται μέχρι και σήμερα.

Στην φωτογραφία που λήφθηκε από εσωτερική του πλευρά απαθανατίζονται ο τότε Σταθμάρχης (στο μέσον), ο Αστυφύλακας (στα δεξιά) και ένας πολίτης (επιβάτης;) στα αριστερά, την ώρα που βαγόνι εμπορικής αμαξοστοιχίας έχει σταθμεύσει στις σιδηροδρομικές ράγες.


Από το αρχείο του Σωτήρη Κύρμπα

Η ξυλογλυπτική του Τρικαλινού καλλιτέχνη Άγγελου Πατσιατζή

 

Ένα ξυλόγλυπτο έργο που εντυπωσιάζει, με την μορφή του Άγιου Παϊσίου φιλοτέχνησε ο τρικαλινός ξυλογλύπτης Άγγελος Πατσιατζής, ο οποίος έχει μακρά παράδοση σε ξυλόγλυπτα έργα τα οποία έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία του νομού Τρικάλων.

Το συγκεκριμένο έργο έχει τοποθετηθεί σε  ένα μονοπάτι των Μετεώρων και συγκεκριμένα λίγα μέτρα από το πάρκινγκ της Μονής του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά. Δεξιά υπάρχει ένα άλλο μονοπάτι που οδηγεί στην Μονή Βαρλαάμ και Μεγάλο Μετέωρο.

Το έργο ολοκληρώθηκε κατά την διαδικασία μαθημάτων ξυλογλυπτικής μαζί με τους μαθητές του Άγγελου Πατσιατζή, έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων για την τέχνη, την ανάδειξη της ξυλογλυπτικής τέχνης, με αλυσοπρίονο, και την ανάδειξη του μονοπατιού των Μετεώρων στο οποίο τοποθετήθηκε το ξυλόγλυπτο έργο.



επικοινωνιστε μαζι μας