Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Εκδρομή στην Παναγία Σπηλιά

 


Τα χωριά των Αγράφων, με τελικό προορισμό το μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιάς επισκέφθηκαν ο Αντώνης Τσιγάρας και ο Ηλίας Στεργιόπουλος με τις οικογένειές τους σε μια ημερήσια εκδρομή.

Διάβηκαν ένα τοπίο άγριο, με συχνές καθιζήσεις, που χαρακτηρίζεται από τις αλπικές κορυφές οι οποίες οριοθετούν τον ορίζοντα των ορεινών χωριών και τις βαθιές και απότομες χαράδρες.

Τα χωριά της περιοχής χτυπημένα κι αποκαμωμένα από τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών προσπαθούνε να μπούνε σε ομαλή λειτουργία. 

Το Λεοντίτο, με τον αιωνόβιο πλάτανο της κεντρικής πλατείας του είναι χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Ντελιμίδη.

Το μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιάς, βρίσκεται στο Δήμο Ανατολικής Αργιθέας του Νομού Καρδίτσας, σε υψόμετρο 1000 περίπου μέτρων επάνω σε μια βραχώδη και απότομη κορυφή των Αγράφων της Πίνδου και κοντά στην κοινότητα των Κουμπουριανών. Απέχει από το Μουζάκι 41 περίπου χιλιόμετρα και στη βάση της ρέει ο Πετρηλιώτικος, παραπόταμος του Αχελώου ενώ πήρε το όνομα «Παναγία Σπηλιάς» από τη σπηλιά που βρίσκεται στο βράχο, κάτω ακριβώς από το μοναστήρι και που εκεί βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σπηλιάς.

Η απόκρημνη και δύσβατη τοποθεσία της Μονής σκορπά ρίγη στον επισκέπτη καθώς την πλησιάζει από την μοναδική είσοδο στη νότια πλευρά της βουνοπλαγιάς. Η Μονή Σπηλιάς χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Δυστυχώς όμως ο ναός ήταν κλειστός λόγω των σεισμικών φαινομένων.


Το ποταμάκι

 


-Από που είσαι, ποταμάκι;
-Από `κείνο το βουνό.
-Πώς τον λέγαν τον παππού σου;
-Σύννεφο στον ουρανό.
 

-Ποια είναι η μάνα σου;
-Η μπόρα.
-Πώς κατέβηκες στη χώρα;
-Τα χωράφια να ποτίσω
και τους μύλους να γυρίσω.
 

-Στάσου να σε ιδούμε λίγο,
ποταμάκι μου καλό.
-Βιάζομαι πολύ να φύγω,
ν’ ανταμώσω το γιαλό.
 

Στίχοι: Ζαχαρίας Παπαντωνίου 


επικοινωνιστε μαζι μας