Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Οι παλιές πόρτες των Τρικάλων

 

Ένα από τα χαρακτηριστικά και άμεσα αναγνωρίσιμο στοιχείο, της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των παλιών Τρικαλινών σπιτιών, αποτελούσε και η εξώπορτα. Οι παλιές χειροποίητες πόρτες των Τρικάλων αποτελούν ένα είδος υπό εξαφάνιση. Οι περισσότερες έχουν εξαφανιστεί από το κέντρο. Ορισμένες βρίσκονται σε εναπομείναντα παλιά κτίρια και διατηρούν την ομορφιά, τη φινέτσα και το ιστορικό τους φορτίο.

Ίσως να έχουμε περάσει δίπλα τους πολλές φορές, αλλά δεν τις δίνουμε σημασία. Ίσως δεν τις παρατηρούμε καν. Κάποιες απλές, κάποιες πιο επιβλητικές, καλαίσθητες, με εντυπωσιακά, περίτεχνα σχέδια που έδιναν άλλοτε την αίσθηση της αρχοντιάς και της δύναμης του πλούτου. Άλλες έχουν γεωμετρικούς σχηματισμούς, άλλες περίτεχνα σχέδια. Κάποιες με παιχνιδιάρικα χρώματα, άλλες πιο σοβαρές.

Αυτές οι ιδιαίτερες εναπομείναντες παλιές πόρτες των Τρικάλων, εξυμνούνται μέσα από μια φωτογραφική καταγραφή καθώς έχουν πολλές ιστορίες να διηγηθούν μέσα από το φευγαλέο αίσθημα του άστεως. Και τώρα εκείνο που απομένει είναι να εκμαιεύσουμε τα μυστικά τους, να αποκρυπτογραφήσουμε τα σημάδια τους και να αναγνώσουμε το ίχνος της ζωής τους.

 

Παρακάτω παρουσιάζεται μια φωτογραφική συλλογή από τέτοιες παλιές πόρτες των Τρικάλων, που απαθανάτισε ο φακός του Δημήτρη Τσιγάρα.

επικοινωνιστε μαζι μας