Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

Φυσιογνωμική: Τύποι ανθρώπων που μοιάζουν με ζώα.Όλοι μας γνωρίζουμε ανθρώπους που τα πρόσωπά τους μας θυμίζουν καταπληκτικά κάποιες μορφές ζώων. Άλλοι θυμίζουν πουλιά άλλοι αλεπούδες άλλοι σκύλους…
Η παρατήρηση αυτή δεν απασχόλησε μόνο το λαό, αλλά και τους μεγάλους σοφούς, που προσπάθησαν να εξηγήσουν το φαινόμενο με την επιστήμη ή με τη φιλοσοφία και μάλιστα να βγάλουν και σοβαρά συμπεράσματα και κανόνες…


Ο Ιπποκράτης, ο Αριστοτέλης, ο Μονταίνιε, ο Γκαλλ και άλλοι, προσπάθησαν να μελετήσουν τον χαρακτήρα του ανθρώπου από τη φυσιογνωμία του. Δεν κατόρθωσαν όμως να δημιουργήσουν ένα σύστημα και να θέσουν τις βάσεις μιας ειδικής επιστήμης.
Εκτός από τους φιλόσοφους έκαναν επίσης τις παρατηρήσεις τους και οι καλλιτέχνες. Αυτοί όμως δεν προσπάθησαν να βγάλουν συμπεράσματα αλλά να δείξουν μόνο την ομοιότητα με εικόνες και σχεδιάσματα κατάλληλα.
Ένας από αυτούς ήταν και ο Λεμπρέν (Lebrun) διάσημος ζωγράφος της εποχής του Λουδουβίκου ΙΔ΄.


Στο μουσείο του Λούβρου σώζονται σήμερα μερικά περίεργα και διασκεδαστικά σχεδιάσματά του, που καθώς βλέπετε και μόνοι σας, μαρτυρούν την βαθιά παρατηρητικότητά του και το μεγάλο του ταλέντο. Αν παρατηρήσετε προσεχτικά θα δείτε ότι καμιά από τις μορφές αυτές δεν είναι υπερβολική. Υπάρχουν άνθρωποι από όλους τους τύπους και όλοι μας αν σκεφτούμε καλά θα βρούμε ανθρώπους που να μοιάζουν καθένας με ένα τύπο.

Ψάξτε πρόχειρα στη μνήμη σας: Δεν έχετε συναντήσει άνθρωπο ­ λύκο; ή άνθρωπο ­ κριάρι; ή άνθρωπο ­ αλεπού;

Η ομοιότητα είναι τόσο καταπληκτική ώστε να μην μοιάζει μόνο η μορφή αλλά και ο χαρακτήρας!
Σήμερα να έχει αναπτυχθεί ολόκληρη επιστήμη με βάση την ομοιότητα των ανθρώπων με τα ζώα, η οποία ονομάζετε «Φυσιογνωμική» και ασχολείται με την τέχνη του να γνωρίζει κανείς τον χαρακτήρα από τα χαρακτηριστικά του προσώπου.Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό;Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό.
Καθηγητής: Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό;
Φοιτητής: Βεβαίως, κύριε.
Καθ.: Είναι καλός ο Θεός;
Φοιτ.: Φυσικά.
Καθ.: Είναι ο Θεός παντοδύναμος;
Φοιτ.: Ναι
Καθ.: Ο αδερφός μου πέθανε από καρκίνο παρότι παρακαλούσε τον Θεό να τον γιατρέψει και προσευχόταν σε Αυτόν. Οι περισσότεροι από εμάς θα προσπαθούσαν να βοηθήσουν αυτούς που έχουν την ανάγκη τους. Πού είναι η καλοσύνη του Θεού λοιπόν;
Φοιτ.: ..
Καθ.: Δεν μπορείς να απαντήσεις, έτσι δεν είναι; Ας ξαναρχίσουμε νεαρέ μου. Είναι καλός ο Θεός;

Απεβίωσε ο Ανδρέας ΣκαρλέαςΑπεβίωσε ο Ανδρέας Σκαρλέας χθες 2 – 2 – 2011 σε ηλικία 62 ετών. Ο Ανδρέας Σκαρλέας γεννήθηκε στην Σαρακίνα Τρικάλων και ήρθε γαμπρός στο Βαλτινό.
Ήταν παντρεμένος με την Ζωή Κουφοχρήστου και είχε δύο παιδιά, την Κωνσταντινιά και τον Αθανάσιο.

επικοινωνιστε μαζι μας