Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Το άρμεγμα στο Βαλτινό



Στην τοποθεσία του Βαλτινού «Τηγάνας» κάποιο μεσημέρι του 1995 καταγράφηκε η παραδοσιακή διαδικασία του αρμέγματος των προβάτων στο μαντρί της οικογένειας Χασιώτη.


Η στρούγκα φτιαγμένη με άνοιγμα είσοδο και έξοδο, ώστε να βάζουνε τα ζώα μέσα και ένα- ένα οι τσοπάνηδες να τα αρμέγουν.
Οδηγός της στρούγκας, η κυρά Βαγγέλινα. Βάζει τα πρόβατα στη σειρά και οδηγεί τα γαλάρια στους αρμεχτάδες για να τα αρμέξουν.
Οι αρμεχτάδες, ο Αγαθοκλής και Βαγγέλης, πατέρας και γιός, καθισμένοι πάνω στα σκαμνάκια τους, περιμένουν τις προβατίνες και όταν περνούν από μπροστά τους, τις πιάνουν από τα πόδια και τις αρμέγουν με τη σειρά.
Με αυτό τον τρόπο είναι σίγουροι πως δεν θα ξεχάσουν καμία.
Καθισμένοι λοιπόν στο σκαμνάκι τους, ανοίγουν τα πόδια του ζώου, πιάνουν τα «μαστάρια» με τα δυο τους χέρια και αρχίζουν το άρμεγμα.
Το γάλα χύνετε μέσα στην καρδάρα, και σιγά - σιγά τη γεμίζει ώσπου να τελειώσουν όλα. Στο τέλος το γάλα το στραγγίζουν, γιατί κατά τη διαδικασία του αρμέγματος, πέφτουνε μέσα στην καρδάρα, τρίχες, φύλλα, κλπ.
Το άρμεγμα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Όταν δε το κοπάδι είναι μεγάλο, χρειάζονται και χέρια δυνατά, αλλά και να το λέει η καρδιά σου.

επικοινωνιστε μαζι μας