Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010

Το ψωμί




Το ψωμί αποτελούσε ανέκαθεν το βασικότερο στοιχείο της καθημερινής διατροφής του ανθρώπου.
Για την Παρασκευή του παλιότερα φρόντιζαν πάντοτε οι νοικοκυρές. Επειδή όμως δεν μπορούσαν να ψήσουν πολλά καρβέλια στη γάστρα ζύμωναν καθημερινά ή μέρα παρά μέρα. Αποβραδίς η νοικοκυρά ανάπιανε το προζύμι λιώνοντας τη μαγιά σε χλιαρό νερό και αλεύρι. Την άλλη μέρα πρόσθετε στη διογκωμένη μαγιά κοσκινισμένο αλεύρι, αλάτι και νερό. Το ζύμωμα κρατούσε αρκετή ώρα πότε με τις γροθιές και πότε με τις παλάμες, πότε τραβώντας και διπλώνοντας το προζύμι. Όταν δεν κολλούσε στα χέρια και έκανε φούσκες που σκάζανε ήταν έτοιμο. Στη συνέχεια χώριζε το προζύμι σε καρβέλια και τα τοποθετούσε στο ταψί. Με ένα μαχαίρι χάραζε σε τρία σημεία το κάθε καρβέλι και ακολουθούσε το ψήσιμο στη γάστρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας