Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Ο Πηνειός ποταμός με τον φακό του Γιώργου Ζάρρα



Ο Πηνειός, ή Σαλαβριάς είναι ποταμός της Θεσσαλίας όπου οι πηγές του βρίσκονται στην Πίνδο. Δεχόμενος όλα τα νερά από τους συγκλίνοντες ακτινοειδώς παραπόταμους της Δυτικής Θεσσαλίας τα οποία άλλοτε σχημάτιζαν λίμνη και ρέοντας από τα στενά της Καλαμπάκας, που από τη διαβρωτική του ενέργεια δημιουργήθηκαν τα Μετέωρα, φθάνει στον θεσσαλικό κάμπο, όπου και διασχίζοντας το πέρασμα της περίφημης Κοιλάδας των Τεμπών, μεταξύ Ολύμπου και Όσσας, και εκβάλλει στο Αιγαίο δημιουργώντας το Δέλτα του κοντά στην κωμόπολη Στόμιο.


Στη σημερινή ανάρτησή μας γίνεται μια περιπλάνηση στις όχθες και στα νερά του Πηνειού ποταμού – Σαλαμπρά, της περιοχής των Τρικάλων, με την φωτογραφική ματιά του Γιώργου Ζάρρα, ο οποίος με αξιόλογη καλλιτεχνική ευαισθησία αποτυπώνει μαγευτικές εικόνες,  πότε με έντονους και πότε με απαλούς χρωματισμούς, αναδεικνύοντας το φυσικό περιβάλλον του ρου του ποταμού, δίνοντας έτσι μια ξεχωριστή διάσταση στην φωτογραφική του απεικόνιση.


Ο Πηνειός ποταμός, ο γιος του Ωκεανού σύμφωνα με την μυθολογία. Στο πέρασμά του ξετυλίγει τις πολυάριθμες πλευρές του και άλλοτε κυλά ορμητικός και άλλοτε ήρεμος, όπως εδώ στο χωριό Διαλεχτό.

Η παρατήρηση ενός ηλιοβασιλέματος στον Πηνειό κοντά στα Μετέωρα χαρίζει μαγικές εικόνες και ψυχική ανάταση με τις αποχρώσεις του κίτρινου και πορτοκαλί να καθρεπτίζονται στα ήρεμα νερά του ποταμού. Σε συνδυασμό με τους βράχους Μετεώρων δημιουργεί ευφορία εφάμιλλη με το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης.


Το Μαλακασιώτικο Ρέμα (το πρώτο κομμάτι της διαδρομής του Πηνειού) κοντά στον οικισμό Μουργκάνι.


Μαγευτικά χρώματα σούρουπου στα νερά του Πηνειού κάτω από τα Μετέωρα.

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Πηνειός είναι γνωστός ένας ποτάμιος θεός, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος (δηλαδή αδελφός των Ωκεανίδων) όπως όλοι άλλωστε οι ποταμοί κατά την ιδεοανθρωπόμορφη τότε αντίληψη. Ο Πηνειός κατοίκησε στη Θεσσαλία και ήταν ο θεός του ομώνυμου ποταμού.
Από την Κρέουσα (πηγή), την κόρη του Ουρανού και της Γης, απέκτησε ένα γιο (παραπόταμο), τον Υψέα, βασιλέα των Λαπιθών, (που υδροδοτούσε την περιοχή των Λαπιθών), και μία κόρη (πηγή εκ των υδάτων του), την Στίλβη, μητέρα του Λαπίθου και του Κενταύρου. Κατ' άλλο μύθο ήταν πατέρας της νύμφης Δάφνης, την οποία αργότερα κυνήγησε ο θεός Απόλλωνας και όταν την έφθασε αυτή μεταμορφώθηκε στο ομώνυμο φυτό.
Κατά τον Παυσανία γιος του Πηνειού ήταν και ο Ανδρεύς, ο οποίος ερχόμενος από τη Θεσσαλία στον Ορχομενό της Βοιωτίας αποκάλεσε την γύρω χώρα «Ανδρηΐδα γην».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας