Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Νίκος Μαρδάνης Συλλέκτης λαογραφικού υλικού


Ξεκίνησε ως συλλέκτης ελληνικών νομισμάτων και χαρτονομισμάτων στις αρχές του 1990 και στην πορεία κατέληξε ως συλλέκτης παλιών λαογραφικών αντικειμένων.
Σήμερα έχει δημιουργήσει μια τεράστια λαογραφική συλλογή που περιλαμβάνει σχεδόν όλη τη γκάμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.
Ο Τρικαλινός συλλέκτης Νίκος Μαρδάνης, ασχολείται με όλες τις εκφάνσεις του λαϊκού πολιτισμού. Συλλέγει, συντηρεί, καταγράφει εξετάζει και ταξινομεί όλα όσα ένας λαός κατά παράδοση ενεργούσε και έπραττε σε τοπικό και σε συλλογικό επίπεδο.


Το περιεχόμενο της συλλογής του ποικίλει καθώς αποτελείται από διάφορα θέματα εκδήλωσης της ψυχικής και κοινωνικής ζωής του λαού.
Κατηγορίες, τις οποίες θα μπορούσε κανείς να διακρίνει ως αντικείμενο της συλλεκτικής λαογραφικής του δραστηριότητας, που αφορούν στον υλικό βίο και την λαϊκή δημιουργία είναι:

-Παραδοσιακά οικιακά αντικείμενα. (χάλκινα και πήλινα οικιακά σκεύη και πληθώρα άλλων αντικειμένων που δείχνουν την διαδρομή του τότε με το σήμερα)!
-Παραδοσιακά αγροτικά και κτηνοτροφικά εργαλεία (από την υφαντική, τη γεωργία, τη κτηνοτροφία, τη αμπελουργία, τη βαρελοποιία κλπ.)
-Παραδοσιακά επαγγέλματα (μυλωνάς, πεταλωτής, γανοματής, ξυλουργός, ξυλοκόπος, χτίστης, πετράς, καλαθοποιός κ.α)
-Παραδοσιακά έθιμα, παιχνίδια, σχολική ζωή και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με τις παραδοσιακές δραστηριότητες του τοπικού πολιτισμικού βίου).


Βέβαια επειδή μια τέτοια προσπάθεια δεν μπορεί να έχει τέλος, ο συλλέκτης Νίκος Μαρδάνης αναζητεί συνεχώς νέο υλικό και καθημερινά εμπλουτίζει την συλλογή του με καινούργια αντικείμενα.
Προς το παρόν, το άσβεστο πάθος του συλλέκτη δεν έχει αξιοποιηθεί από τους διάφορους τοπικούς φορείς, ώστε όλος αυτός ο αξιόλογος πλούτος του λαϊκού μας πολιτισμού, να καταγραφεί, να ταξινομηθεί, να εκτεθεί και να βρει κάποια μόνιμη στέγη ώστε να γίνει κτήμα της νέας γενιάς.


Μόνο κάποια προσπάθεια, δημιουργίας ιστοσελίδας, από τον ίδιο τον συλλέκτη, με τίτλο «Ηλεκτρονική Λαογραφική Συλλογή Νίκου Μαρδάνη» θα είναι έτοιμη σε λίγο, ώστε να εκθέσει και να κοινωνήσει το έργο του, έστω και σε ψηφιακή μορφή.
Εμείς συγχαίρουμε τον Συλλέκτη Νίκο Μαρδάνη και του ευχόμαστε όλο αυτό το αξιόλογο έργο του να εκτιμηθεί και να αξιοποιηθεί από την πολιτεία (πράγμα, που και ο ίδιος επιθυμεί) προς όφελος της πολιτισμικής παράδοσης του τόπου μας.


Σημείωση: Το υλικό της έκθεσης του λαογραφικού υλικού που πραγματοποιείται τον !5 Αύγουστο στο Βαλτινό, είναι από τη συλλογή του Νίκου Μαρδάνη.

1 σχόλιο:

  1. Η Δική μου συλλογή αποτελείτε από αντικείμενα του παλιού νοικοκυριού καθώς και επαγγελματικά.
    Τα πάντα μέχρι και τμήμα ξυλόγλυπτου Τέμπλου Ναού το οποίο άλλαξαν και έβαλαν μαρμάρινο- εικόνες διαφόρων ειδών χάρτινες , ξύλινες , πλαστικές και ανάγλυφες κεντητές και εικονοστάσια από φυλακές , έργο κρατουμένων, επίσης και παλαιά νομίσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

επικοινωνιστε μαζι μας