Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Νοσταλγικές εικόνες του χωριού σε σκίτσα



Τα βιώματα και οι αναμνήσεις, από την παλιότερη εποχή στα χωριά, όσοι είχαμε την τύχη να γεννηθούμε και να ζήσουμε εκεί, μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη και στην ψυχή μας, και κάθε φορά που κάποια φωτογραφία, τυγχάνει να μας το θυμίζει, μας κάνει να συνειδητοποιούμε και να εκτιμούμε την απλή, ήρεμη, όμορφη, κι ευτυχισμένη ζωή που ζήσαμε, παρά τις πολλές στερήσεις και τη φτώχεια που υπήρχε τότε.
Η ζωή στο χωριό ήταν τόσο απλή και όμορφη καθώς η επαφή με τα υλικά και τη φύση (χρώματα, αρώματα, μυρουδιές και γεύσεις), αλλά πολύ περισσότερο με τον τρόπο του βίου μας, μας έδινε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε ποικίλες και ευχάριστες εμπειρίες. 


Αυτός ο τρόπος του βίου, ευτυχώς καταγράφηκε σε πολλές παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, οι οποίες καταμαρτυρούν το λιτό, το απέριττο και το εύθετο μιας εποχής.
Κάθε φορά, κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο, το συναπάντημα, με ανάλογες παλιές φωτογραφίες, που απεικονίζουν στιγμές από τη ζωή στο χωριό και εμπεριέχουν στοιχεία, δυνάμεις και φορτία κοινά, αναγνωρίσιμα και οικεία, πυροδοτεί την έμπνευση, ταράζει την νοσταλγική ηρεμία και αναζητεί νέα εκφραστική.


Έτσι η φωτογραφία γίνεται ερέθισμα, η φόρμα ανασυντίθεται, μεταπλάθεται, μετατρέπεται σε σκίτσο και δίνει χώρο στη φαντασία, προεκτείνοντας την ανάγνωση της εικόνας για κάθε παρατηρητή.
Εδώ, στα συγκεκριμένα σκίτσα, τα στοιχεία των εικόνων, (οι άνθρωποι, τα ζώα, τα πουλιά, τα δέντρα, τα σπίτια, η βρύση, η ποτίστρα), πρωταγωνιστούν στα κάδρα με την αυθεντική τους υπόσταση και δίνουν τη δυνατότητα στον παρατηρητή να κάνει επίκληση, με τους δικούς του μνημονικούς κανόνες, τις προσωπικές του μνήμες και συνειρμούς και να νοιώσει νοσταλγικά, ευχάριστα και έντονα συναισθήματα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας