Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Τέλος του 1ου χρόνου κινητικότητας ERASMUS+ για το Γυμνάσιο Βαλτινού




Με δύο κινητικότητες, 18-23 Μαρτίου και 23-29 Απριλίου, ολοκληρώθηκαν οι δράσεις για το πρόγραμμα Erasmus+ ActiveMethodologies, στο οποίο συμμετέχει το Γυμνάσιο Βαλτινού, με σχολεία από άλλες τέσσερις χώρες.
Τον Μάρτιο, το Γυμνάσιο Βαλτινού υποδέχτηκε εκπαιδευτικούς, με τους οποίους συντόνισαν τις δράσεις του προγράμματος καθώς και διαδικαστικά και πρακτικά θέματα που αφορούν την διεξαγωγή των εργασιών και τη συμμετοχή μαθητών. Στην διάρκεια της επίσκεψής τους στην Ελλάδα οι εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δ. Παπαστεργίου και με αντιδημάρχους, ξεναγήθηκαν στα Μετέωρα, σε χωριά του Πηλίου και, φυσικά, στην πόλη των Τρικάλων. Επισκέφθηκαν το Κέντρο Πολιτισμού της κ. Μαρούλας Κλιάφα, την οποία άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον να τους παρουσιάζει τη ζωή στην περιοχή αρκετά χρόνια πριν. Το Μουσείο Τσιτσάνη τους έφερε σε επαφή με την παράδοση που έχουν τα Τρίκαλα στη μουσική, και ο Μύλος Ματσόπουλου τους ταξίδεψε αρκετά χρόνια πίσω σε μια άλλη εποχή.
Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γευτούν και την Ελληνική Κουζίνα. Στο εργαστήριο του κ. Μπουλογιώργου είδαν τα στάδια κατασκευής του χαλβά, των σιροπιαστών κλπ. Επιπλέον, οι γονείς και οι καθηγητές οργάνωσαν στον χώρο του σχολείου ένα παραδοσιακό γεύμα, στην διάρκεια του οποίου γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί γνωρίστηκαν, μίλησαν, αντάλλαξαν απόψεις για το εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας. Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να ευχαριστήσουμε ολόψυχα και τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες, με την ευγενική προσφορά των προϊόντων τους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης: Χαλβάδες Μπουλογιώργος, Βιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ, ΒΙΟΣΑΛ, Οξοποιία ΜΕΤΕΩΡΑ, ΜΑΤΗΣ, ΚΛΙΑΦΑΣ, αρτοβιομηχανία ΧΑΤΖΗΣ.
Τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκε η 3η συνάντηση, αλλά η 1η με τη συμμετοχή μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί Ζαχαράκης Στέφανος και Παπανικολάου Σπυρίδων ταξίδεψαν μαζί με τους μαθητές Κόκκαλη Γεώργιο, Στρωματά Στέφανο και Τσιγάρα Κων/νο στο Madriguerasτης Ισπανίας, όπου παρουσίασαν τις εργασίες του Γυμνασίου Βαλτινού στους μαθητές των υπολοίπων χωρών. Η ομάδα κάθε χώρας έπρεπε να «στήσει» την παρουσίασή της. Οι εργασίες της Ελληνικής αποστολής  ήταν:
1. Παρουσίαση της Οδύσσειας και κατασκευή του Δούρειου Ίππου
2. Οι Μεγάλες Θρησκείες (Έμφαση στην Ορθοδοξία –Βάπτιση και Γάμος στην Ελλάδα).
Κατά την παραμονή τους στην Ισπανία, οι αποστολές των χωρών ξεναγήθηκαν σε ένα τοπικό εργοστάσιο οινοποιίας-οξοποιίας, ταξίδεψαν μέχρι την Cuenca όπου επισκέφτηκαν το Μουσείο Δεινοσαύρων, το Μουσείο Επιστημών, καθώς και Πινακοθήκες με έργα Ισπανών καλλιτεχνών.
Όπως και στην Ελλάδα, Ισπανοί γονείς και εκπαιδευτικοί ετοίμασαν το αποχαιρετιστήριο δείπνο, με Ισπανικά εδέσματα.
Η επιστροφή εκπαιδευτικών και μαθητών στο Γυμνάσιο Βαλτινού αναμενόταν με πολύ ενδιαφέρον, καθώς οι συμμετέχοντες ανέλυσαν στους υπόλοιπους τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και την αποτελεσματικότητά τους.
Η επόμενη κινητικότητα θα είναι στην Ιταλία, τον Σεπτέμβριο.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας