Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016

Επιστολή του Θανάση Ζαμπακά προς την Περιφέρεια ΘεσσαλίαςΠληθαίνουν οι κραυγές αγωνίας των κατοίκων της περιοχής Βαλτινού για την ρυπογόνο επένδυση που πρόκειται να γίνει στο Βαλτινό. 
Παρακάτω δημοσιεύουμε μια επιστολή που έστειλε ο Θανάσης Ζαμπακάς προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

"Κύριε Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστέ, κύριοι  Περιφερειακοί Σύμβουλοι.
Η μελέτη του Έργου παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση ΤΗΓΑΝΑΣ της Δ Ε Βαλτινού του Δήμου Τρικκαίων, περιγράφει τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις βελούδινες, αλλά επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα που ως γνωστόν τίποτε δεν λειτουργεί σωστά, θα σας ρωτήσω τα εξής:
1. Για ποιον λόγο η μελέτη δεν αναφέρει ότι το χωράφι του εργοστασίου εφάπτεται σε χείμαρρο με αναβλύζοντα νερά που χύνεται στα 120 μέτρα στον «Ανάποδο» ποταμό και περνάει στα όρια του χωριού μας, Βαλτινό; 
Απάντηση ...Mα για να πετάει αργότερα τα καρκινογόνα απόβλητα (όπως τα τυροκομεία καθ’ άπασαν την επικράτεια).
2. Οι ρύποι και τα καυσαέρια δεν θα ρυπαίνουν το περιβάλλον; Η μελέτη λέει λίγο.
Άρα θα ρυπαίνουν; Τα καυσαέρια θα είναι 70% πάνω από των μηχανών ΝΤΗΖΕΛ.
Τα λάδια όταν καίγονται δημιουργούν κυκλικούς υδρογονάνθρακες, που σημαίνει καρκίνο. Αγαπητοί κ.κ. σύμβουλοι «ένα αεράκι θα σας φέρνει τον καρκίνο και στο δικό σας το πιατάκι».
3. Ποιό το όφελος της περιοχής όταν τα καύσιμα (κραμβέλαιο) θα εισάγονται από Κίνα ή θα είναι, (ακόμα χειρότερα), λάδια πλοίων;
4. Φαντασθείτε τον θόρυβο που θα ακούγεται στην γύρω περιοχή, όταν θα δουλεύουν οι τουρμπίνες του εργοστασίου (όπως τα αεροπλάνα ΤΖΑΜΠΟ).
Άρα δεν θα επιβαρύνεται η περιοχή και με ηχορύπανση;
Κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι καλείστε να αποφασίσετε για την αδειοδότηση αυτού του έργου. Αν το πράξετε να ξέρετε πως θα ανοίξετε την όρεξη για παρόμοια έργα και σε άλλους επενδυτές.
Όμως σκεφθείτε:
1. Τι θα κάνατε αν το εργοστάσιο αυτό γινόταν έξω από το σπίτι σας;
2. Πέρα από την επιχείρηση δεν ωφελείται κανένας άλλος.
3. Κάθε φορά που πρέπει να αποφασίσετε για κάτι παρόμοιο προτάσσεται η αιτιολογία της ανάπτυξης. Μα πόσο μυαλό χρειάζεται για να καταλάβουμε όλοι μας ότι τέτοια έργα που ωφελείται μόνο ο επενδυτής, από την επιδότηση της Ε.Ε., δεν είναι ανάπτυξη αλλά έμμεσο κέρδος για τα κράτη της Ε.Ε., που χρησιμοποιούν την πατρίδα μας ως λάκκο απόρριψης αποβλήτων!
ΟΧΙ κύριοι, τέτοια ανάπτυξη δεν την θέλουμε.
ΟΧΙ κύριοι δεν θέλουμε να υπογράψετε την μελλοντική μας θανατική καταδίκη.
ΟΧΙ κύριοι δεν θέλουμε τον καρκίνο στην αυλή μας ή οπουδήποτε αλλού.
Κύριε Αγοραστέ, κύριοι Σύμβουλοι, ήρθατε στο χωριό μας και σας προσφέραμε ένα ποτήρι νερό, εάν όμως περάσει αυτό το έργο - φονιάς, τότε καλά θα κάνετε να μην περάσετε ούτε απ’ έξω από το χωριό μας.

Κι αν επιμένετε, θα σας προσφέρουμε νερό από το ποτάμι που θα δέχεται τα απόβλητα του εν λόγω έργου.
Τέλος σας παρακαλούμε να μην παίζετε με την υγεία των παιδιών μας και των κατοίκων του χωριού μας και να μην εγκρίνετε το έργο.
Θανάση Ζαμπακάς 

Βαλτινό Τρικάλων 20/10/2016 
Υ.Γ.  Κα Γερακούδη, θα θέλατε μια τέτοια επένδυση στην αυλή του σπιτιού σας;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας