Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

Η Καραγκούνικη φορεσιά από τον Λαογραφικό Σύλλογο «ΟΙ ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ»Η φορεσιά παρουσιάζεται σε όλες τις μορφές λειτουργίας της ανάλογα με την ηλικία των φορέων της και τις περιστάσεις χρήσης της.
Η Καραγκούνικη φορεσιά  στο νομό Τρικάλων παρουσιάζει μεγάλο πλούτο και συγκερασμό στοιχείων σε μια ποικιλία μεγαλύτερη από εκείνη του νομού Καρδίτσας, που δημιουργεί περισσότερες επί μέρους ενδυματολογικές ομάδες οικισμών με ιδιαίτερα  χαρακτηριστικά.
Αυτό  οφείλεται στη γεωγραφική θέση  της περιοχής, δεδομένου ότι από παλαιοτάτων χρόνων αποτελεί πέρασμα για τα καραβάνια των εμπόρων που μετέφεραν πρώτες ύλες και πολύτιμα είδη από την Ευρώπη. Έφταναν στα Γιάννενα  και από κει στις υπόλοιπες Θεσσαλικές πόλεις μέσω των Τρικάλων. Άλλωστε η Τρίκκη υπήρξε επί αιώνες πρωτεύουσα της Θεσσαλίας (από την αρχαιότητα μέχρι και την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού) και αποτελούσε ονομαστό κέντρο διακίνησης πνευματικών και υλικών στοιχείων.
Η αίγλη και ωραιότητα της Καραγκούνικης φορεσιάς των Τρικάλων δεν ξεφεύγει και από την αντίληψη των ουδέτερων επισκεπτών της περιοχής, όπως και ξένων περιηγητών οι οποίοι αναφέρονται σ’ αυτή με περίσσιο θαυμασμό.  Το ουδέτερο μάτι του ξένου τοπιογράφου Edward Lear που επισκέφτηκε τη Θεσσαλία από τις 15 μέχρι τις 26 Μαΐου 1849 και διερχόμενος τη διαδρομή από τα Τρίκαλα προς το χωριό Νομή, τόσο κατά την κάθοδο όσο και κατά την επάνοδό του, που τυχαία απολαμβάνει σε ένα Καραγκούνικο γάμο, παρατηρεί τις Καραγκούνες και περιγράφει την πολύχρωμη φορεσιά τους, χαρακτηρίζοντας αυτές ως τις ωραιότερες γυναίκες στην Ελλάδα.
Ο κύριος σκοπός του συλλόγου "Θεριστάδες" είναι, να γνωρίσει το τρικαλινό κοινό την Καραγκούνικη φορεσιά που αποτελεί ένα κομμάτι της τοπικής ιστορίας πολιτισμού της μεγαλύτερης πληθυσμιακής μερίδας του νομού μας. Πρόκειται για μια ενδυμασία που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κοινωνική δομή των κατοίκων της περιοχής όπως και στο συγκερασμό επαγγελμάτων και οικονομικής ανάπτυξης της εποχής που λειτούργησε. 
Για τους παραπάνω λόγους επιδιώξαμε σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Α΄/βάθμιας και Β΄/βάθμιας εκπαίδευσης του νομού, στα πλαίσια του δυνατού, να ξεναγηθούν οι μαθητές όλων των σχολείων γιατί θεωρούμε ότι τέτοιες γνώσεις για τη νεολαία μας αποτελούν σημαντική επένδυση στην τοπική κοινωνία.
Τα μέλη του συλλόγου εργάστηκαν για την έκθεση ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με ζήλο και πάνω απ’ όλα με σεβασμό στην παράδοση.

Ο Λαογραφικός Σύλλογος «ΟΙ ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ» ιδρύθηκε το 1996 με πλούσια και ποικίλη δράση αναγνωρισμένη από όλους τους ενεργούς πολίτες και επίσημους φορείς. Το 2006  δημιούργησε Παράρτημα στο χωριό Φανερωμένη (Δήμος Φαρκαδόνας). Πρωταρχικός σκοπός του είναι η διάσωση του οποιασδήποτε μορφής λαογραφικού υλικού της περιοχής και η συνέχιση και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς. Από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται πλέον για 20 συνεχή χρόνια σε όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό  αλλά πρωτίστως στο χώρο της τοπικής μας κοινωνίας στην οποία  εξ αρχής έχει δώσει προτεραιότητα. Αυτό το μαρτυρούν οι αξιόλογες δραστηριότητες πού έχει πραγματοποιήσει κατά τα παρελθόντα έτη.

ΠΡΟΓΡΑΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Το Σάββατο 23-4-2016 & ώρα 06:00μ.μ. στον αύλιο χώρο του 5ου ΚΑΠΗ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση Καραγκούνικο σιργιάνι και παραδοσιακοί χοροί ενώ στη συνέχεια θα λειτουργήσει η έκθεση07:00μ.μ.-09:00μ.μ.(εκτός από τους Θεριστάδες θα συμμετέχουν και χορευτικά τμήματα από τις κοινότητες Αγ. Αποστόλων, Βασιλικής και Κεραμιδίου).

Την Κυριακή 17-4-2016 & ώρα 11:30 π.μ. εγκαίνια παρουσία του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Χρυσοστόμου στην αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου ΚΑΠΗ Τρικκαίων.
Η λειτουργία της έκθεσης  από 17-4-2016 έως 24-4-2016 καθημερινά: πρωϊ  09:00π.μ.-02:00μ.μ. και απόγευμα 06:00μ.μ. -09:00μ.μ.

Επίσης στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί και "ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ" 
Στα  πλαίσια της έκθεσης «Η Καραγκούνικη φορεσιά» την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 και ώρα 06.00 μ.μ. – 09:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί  σεμινάριο – συνέδριο με ομιλίες αξιόλογων επιστημόνων από τον χώρο της παράδοσης, απευθυνόμενο σε εκπαιδευτικούς και χοροδιδασκάλους.
Απαραίτητη προϋπόθεση για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν είναι η  δήλωση συμμετοχής: πληροφορίες στα τηλέφωνα 6974978775, 6977484767.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας