Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014

Το ζωοπάζαρο Τρικάλων.
Ξεκίνησε επίσημα, στην πόλη των Τρικάλων, το 1883 και έκτοτε καθιερώθηκε και πραγματοποιείται ανελλιπώς μέχρι και σήμερα.
Πρόκειται για το Τρικαλινό ζωοπάζαρο που πραγματοποιείται παράλληλα με την εμποροπανήγυρη και που φέτος έγινε το διήμερο 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2014, στο Ριζαριό, δίπλα από την περιφερειακή οδό.


Θεωρείται από τα καλύτερα και μεγαλύτερα ζωοπάζαρα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους ίδιους τους έμπορους και τους αγοραστές, που καταφθάνουν από διάφορα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό για αγοροπωλησίες ζώων, κυρίως  αλόγων, γαϊδουριών και μουλαριών, διαφόρων φυλών, που χρησιμοποιούνται για διάφορες δουλειές ή και για κατοικίδια.


Εκεί, μέσα σε έναν χώρο γεμάτο από φορτηγά αυτοκίνητα, θα δεις ζωέμπορους να εκθέτουν τα ζώα τους, αγοραστές να ελέγχουν και να διαπραγματεύονται την αγορά ζώων, καβαλάρηδες να επιδεικνύουν τα προσόντα και τις ικανότητες των αλόγων, με επιδέξιες σούζες, με καλπασμό και βηματισμό (α)ραβάνι ή γιοργαλίδικο τρέξιμο. Εκεί θα δεις και τις παράγκες με τα διάφορα γεωργοκτηνοτροφικά εργαλεία και αξεσουάρ των ζώων να συνθέτουν την εικόνα και την ατμόσφαιρα του ζωοπάζαρου.


Παλιότερα, το ζωοπάζαρο τελούνταν στον ίδιο χώρο με την εμποροπανήγυρη και τα ζώα που πουλιούνταν και αγοράζονταν εκεί, ήταν πάρα πολλά, όπως άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια, αγελάδες, γουρούνια, πρόβατα, κατσίκια κ.α. 

Με την πάροδο του χρόνου, την εξέλιξη της τεχνολογίας και την μείωση της κτηνοτροφίας, τα ζώα έχουν λιγοστέψει και τώρα πλέον το παζάρι γίνονται αγοραπωλησίες μόνο για άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια. 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας