Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

«Τα Τρίκαλα στην Κατοχή και την Αντίσταση» από το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων


Η φετινή γιορτή της 28ης Οκτωβρίου στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων ήταν αφιερωμένη  στα Τρίκαλα. Μέσα από μαρτυρίες τρικαλινών που έζησαν τα γεγονότα, αλλά και μέσα από άλλα λογοτεχνικά κείμενα, παρουσιάσαμε κάποια από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή  μας την περίοδο αυτή, αφού μια εξαντλητική παρουσίαση θα ήταν χρονοβόρα και ασφαλώς θα υπερέβαινε κατά πολύ το πλαίσιο μιας σχολικής γιορτής. Παράλληλα, προσπαθήσαμε να αναπλάσουμε το «κλίμα», τον «ήχο» και τον «απόηχο» αυτής της εποχής, γνωρίζοντας στιγμές από την καθημερινή ζωή και τον σφυγμό της πόλης στις μέρες της Kατοχής, του διωγμού των Εβραίων, της απελευθέρωσης.
Η γιορτή εμπλουτίστηκε με τραγούδια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Γκάτσου και του Τάσου Λειβαδίτη, καθώς και αποσπάσματα από το «Μάουτχαουζεν», τα οποία απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο η χορωδία του Σχολείου, αποτελούμενη από τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή μουσικής Γιώργου Παππά.

Στο πλαίσιο του σχολείου, η ενασχόληση με την τοπική ιστορία είναι ανάγκη να γίνεται μέσω όχι μόνο τυπικών αλλά και άτυπων μορφών γραμματισμού, στις οποίες εντάσσονται και οι σχολικές γιορτές. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνονται διαρκέστερα μαθησιακά αποτελέσματα, αφού μια τέτοια ενασχόληση οδηγεί «σε καλλιέργεια και ανάπτυξη προσωπικών κριτηρίων προσέγγισης του υλικού της Ιστορίας, με βάση μια προσδοκώμενη συνειδητή μεταλλαγή του σε παιδαγωγικό προϊόν, που συμβάλλει στην προσωπική ανάπτυξη των μαθητών και την καλλιέργεια δυνατοτήτων αναγνώρισης των χαρακτηριστικών της ταυτότητάς τους μέσα στον σύγχρονο κόσμο» (Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών Ιστορίας).
Σχεδιάζοντας και υλοποιώντας τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, είχαμε την ευκαιρία να μελετήσουμε πτυχές της τοπικής μας ιστορίας, προσπαθώντας στην πραγματικότητα να αιχμαλωτίσουμε τον χρόνο, αποθησαυρίζοντας και  προβάλλοντας  χαρακτηριστικά της ιστορικής φυσιογνωμίας των Τρικάλων.

Οι συντονίστριες καθηγήτριες
Γεωργία Κολοβελώνη, Φιλόλογος
Αλεξάνδρα Χιώτη, Φιλόλογος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας