Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Τσολιάδες και τσολιαδάκια του Βαλτινού


Αφιέρωμα για την εθνική μας επέτειο


Η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου μας φέρνει στο νου τους τσολιάδες, και την ιστορία της ελληνικής ενδυμασίας η οποία αναζητεί την αλήθεια της μεταξύ πραγματικότητας και μύθων με τα τσολιαδάκια.


Στο Βαλτινό είτε ως μαθητές στο σχολείο, είτε ως χορευτές σε κάποιο σύλλογο, είτε ως τσολιάδες σε κάποια παρέλαση ή εκδήλωση, τη στολή του τσολιά την φορέσαμε σχεδόν όλοι μικροί και μεγάλοι και αισθανθήκαμε λίγο έως πολύ το ρίγος της ένδοξης ιστορίας που κουβαλάει.


Ο τσολιάς, με την ηρωική φουστανέλα και το θρυλικό τσαρούχι, έγινε σύμβολο της Εθνεγερσίας. Μετά την Επανάσταση του 1821
η στολή του εύζωνα καθιερώνεται επίσημα ως εθνική ενδυμασία όλων των οπλαρχηγών και αγωνιστών της Επανάστασης του 1821.


Μέσα στα πλαίσια σεβασμού και διατήρησης της Εθνικής μας παράδοσης, εντάσσεται και η συνέχιση της ζωντανής παρουσίας των Ευζώνων μας, των γνωστών σ’ όλο τον κόσμο θρυλικών τσολιάδων μας, οι οποίοι πρωτοστάτησαν σ’ όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους μας από το 1453 μέχρι και το 1940 και με τις ηρωικές πράξεις τους κατέστησαν εαυτούς σύμβολα ηρωϊσμού, θυσίας και νίκης.


Στην Ελλάδα, η σημερινή στολή των Ευζώνων ενσαρκώνει ολόκληρες περιόδους Εθνικών αγώνων και ειρηνικής ζωής. Ο τύπος της αρχίζει να διαμορφώνεται από την εποχή του Ομήρου με τους «καλά - ζωσμένους» μαχητές που ονομάζονταν Εύζωνες, (ευ - ζώνες) και ολοκληρώνεται με τη φουστανέλα και το τσαρούχι σε συγκεκριμένο τύπο στολής κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας.


Ο τύπος δηλαδή της σημερινής στολής των Ευζώνων είναι εξέλιξη της αρχαίας χλαμύδας. Αργότερα κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για την Εθνική ανεξαρτησία και ελευθερία, η στολή αυτή καθιερώθηκε από τους οπλαρχηγούς και τους αγωνιστές της επανάστασης, σαν επίσημη Εθνική ενδυμασία.


Την τιμημένη αυτή στολή φορούσαν και τα ένδοξα Συντάγματα - Τάγματα των Ευζώνων μας κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, την Μικρασιατική Εκστρατεία τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα οι άνδρες της Προεδρικής Φρουράς, φέρουν υπερήφανα την ίδια στολή, σαν απόδειξη σεβασμού στην Εθνική μας παράδοση και σαν φόρο τιμής στους ήρωες των αγώνων του Έθνους μας για την απόκτηση της ανεξαρτησίας του και λευτεριάς του.


Η φουστανέλα
Η θρυλική φουστανέλα είναι ένα είδος πολύπτυχης λευκής φούστας η οποία κατασκευάζεται από πολλά ορθογώνια τρίγωνα τεμάχια υφάσματος που ράβονται μεταξύ τους ίσιο με λοξό και μετά σουρώνονται στη μέση.


Τη φουστανέλα τη φορούσαν κυρίως οι αρματολοί και οι κλέφτες. Καθιερώθηκε από τον πρώτο Βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα ως ένδυμα αυλικού.


Τα τσαρούχια του τσολιά
Τα τσαρούχια είναι εξ ολοκλήρου χειροποίητα από σκληρό κόκκινο δέρμα και σόλα οπλισμένη με 60 καρφιά. Το ζευγάρι ζυγίζει περίπου τρία κιλά. Η μύτη του τσαρουχιού καταλήγει σε μια αιχμηρή προεξοχή, που καλύπτεται από μια μαύρη φούντα.





Ο Τσολιάς
Ιέν δυο, ιέν δυό
φουστανέλα τσαρούχι,
φούντα φεσ’,
καμάρ, λιβιντιά, πιρηφάνεια
στης Πίνδου ψηλά τις κορφές.

Ιέν δυό, ιέν δυό
κι αμέσους με μια κλωτσιά
πιτάξαμι τους Ιταλιάνους
κι μπήκαμι στην Κορυτσά.

Ιγώ είμ’ ιγώ,
Ευζωνάκι γοργό
που οι ΗΤΤΑ – ΛΟΙ σαν βγουν μπροστά μου
ιευθύς μπουρεί
ιγώ ευθωρεί
να φταρνιστώ να πέσουν χάμου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας