Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Στη Βουλή από το Ν. Λέγκα οι συγχωνεύσεις Τρικαλινών σχολείων


Την έντονη ανησυχία που έχει προκληθεί στις τοπικές κοινωνίες του Νομού Τρικάλων και αποτυπώνεται με την πραγματοποίηση αλλεπάλληλων συνελεύσεων και ευρύτερων διαμαρτυριών για την επικείμενη κατάργηση σχολικών μονάδων (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων) στα Μεγάλα Καλύβια, το Μεγαλοχώρι, το Ζάρκο, τη Μεγάρχη, το Πρίνος, το Βαλτινό, την Οξύνεια, τον Πλάτανο, το Κεραμίδι κι άλλες περιοχές, μεταφέρει στη Βουλή ο Ν. Λέγκας.

Στην ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ο βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης κι Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνει ότι η δημόσια διαβούλευση για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα κράτησε μόλις 4 ημέρες, την ώρα που η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για «εν κρυπτώ διαδικασία» και «άκρατη μυστικοπάθεια» για αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί, σε άλλα επίπεδα.
Ο πρώην Υφυπουργός τονίζει ότι
αποκτά όλο και πιο ισχυρή βάση το επιχείρημα ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις έχουν ως μοναδικό στόχο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και ότι η εξοικονόμηση πόρων δεν θα έπρεπε να είναι το βασικό κριτήριο αλλά να προκύπτει ως αποτέλεσμα.
Την ώρα που μοιάζει να παραγνωρίζονται από μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σειρά προβλημάτων που θα προκαλέσει η επικείμενη κατάργηση – συγχώνευση σχολείων, όπως η αύξηση της αστυφιλίας, η ερήμωση της Περιφέρειας, η έλλειψη πολιτισμικής κοιτίδας από το χωριό, η ασφάλεια στη μετακίνηση των μαθητών, οι ευρύτερες συναισθηματικές πολιτισμικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Τρικαλινός πολιτικός υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά αντίστοιχων κυβερνητικών ενεργειών που υποβαθμίζουν το ρόλο αλλά και επιβραδύνουν την αναπτυξιακή πορεία του Νομού Τρικάλων όπως η διακοπή λειτουργίας των σιδηροδρομικών σταθμών και εκτέλεσης δρομολογίων τραίνων, η διαφαινόμενη κατάργηση πυροσβεστικών κλιμακίων και Δ.Ο.Υ., οι κινήσεις για απομάκρυνση των ΤΕΙ, το κλείσιμο υπηρεσιών Υγείας, καταλήγει ο βουλευτής της Ν.Δ.

Το ακριβές κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ και ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς κα. Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Θέμα: Καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων
Ανησυχία και αναστάτωση τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στην εκπαιδευτική κοινότητα και τους φορείς προκαλούν οι διαρροές στον Τύπο αλλά και η ευρύτερη φημολογία για τις προθέσεις του Υπουργείου σχετικά με την κατάργηση και συγχώνευση Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων στο Νομό Τρικάλων.
Η δημόσια διαβούλευση για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που κράτησε μόλις 4 ημέρες αλλά και οι καταγγελίες της ΟΛΜΕ για την «εν κρυπτώ διαδικασία» και την «άκρατη μυστικοπάθεια» που επικρατεί, ενισχύουν τους φόβους ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί, σε άλλα επίπεδα.
Παράλληλα, τόσο οι πολίτες όσο και η εκπαιδευτική κοινότητα αναδεικνύουν μια σειρά προβλημάτων, όπως η αύξηση της αστυφιλίας, η ερήμωση της Περιφέρειας, η έλλειψη πολιτισμικής κοιτίδας από το χωριό, η ασφάλεια στη μετακίνηση των μαθητών, οι ευρύτερες συναισθηματικές πολιτισμικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Επιπλέον, αποκτά όλο και πιο ισχυρή βάση το επιχείρημα ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις έχουν ως μοναδικό στόχο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και ότι η εξοικονόμηση πόρων δεν θα έπρεπε να είναι το βασικό κριτήριο αλλά να προκύπτει ως αποτέλεσμα.
Ενδεικτική της ανησυχίας που έχει προκληθεί στις τοπικές κοινωνίες είναι η πραγματοποίηση αλλεπάλληλων συνελεύσεων και οι επικείμενες ευρύτερες διαμαρτυρίες για την ματαίωση της κατάργησης σχολικών μονάδων (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων) στα Μεγάλα Καλύβια, το Μεγαλοχώρι, το Ζάρκο, τη Μεγάρχη, το Πρίνος, το Βαλτινό, την Οξύνεια, τον Πλάτανο, το Κεραμίδι κι άλλες περιοχές του Νομού Τρικάλων.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αντίστοιχων κυβερνητικών ενεργειών που υποβαθμίζουν το ρόλο αλλά και επιβραδύνουν την αναπτυξιακή πορεία του Νομού Τρικάλων όπως η διακοπή λειτουργίας των σιδηροδρομικών σταθμών και εκτέλεσης δρομολογίων τραίνων, η διαφαινόμενη κατάργηση πυροσβεστικών κλιμακίων και Δ.Ο.Υ., οι κινήσεις για απομάκρυνση των ΤΕΙ, το κλείσιμο υπηρεσιών Υγείας.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κυρία Υπουργός και αιτείται η κατάθεση των σχετικών εγγράφων
1. Αν θα ληφθούν υπόψη και με ποιες διαδικασίες οι τεκμηριωμένες αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών αλλά κι οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής
2. Επειδή η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι διαχειρίζεται το όλο θέμα με διαφάνεια, να κατατεθούν όλες οι εισηγήσεις των Διευθυντών Δ.Ε. για το ζήτημα της κατάργησης- συγχώνευσης σχολικών μονάδων στο Νομό Τρικάλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας