Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010

Graffiti - Τοιχογράφημα


Γκράφιτι ένα φαινόμενο δημιουργίας και καταστροφής.
Από τη μια η εσωτερική ανάγκη έκφρασης και από την άλλη η ρύπανση και η καταστροφή των δημόσιων χώρων.
Από τη μία η δημιουργία αξιόλογων έργων τέχνης και από την άλλη η εικόνα ασχήμιας κακογουστιάς και καταστροφής.


Η ανάγκη έκφρασης και μετάδοσης εικονικών μηνυμάτων...
 πάνω σε δημόσιους τοίχους ή άλλα αντικείμενα ξεκίνησε στην Αμερική την περίοδο του1971 – 1974. Μάλιστα αναφέρεται ως μία "πρωτοποριακή εποχή", κατά την οποία τα γκράφιτι υποβλήθηκαν σε ένα κύμα στις μορφές και τη δημοτικότητα.
Γκράφιτι είναι η ζωγραφική ή η αναγραφή κειμένου όπως συνθημάτων σε επιφάνειες που συνήθως βρίσκονται σε δημόσιους χώρους (για παράδειγμα σε τοίχους).
Στην ελληνική ορολογία η αντίστοιχη λέξη Graffiti είναι «τοιχογράφημα».
Βασικές επιδιώξεις των δημιουργών και των εκφραστών μέσω των γκράφιτι είναι: η ανάγκη της καλλιτεχνικής έκφρασης με σχέδια και ζωγραφική (graffiti artist), και η ανάγκη της κοινοποίησης συνθημάτων, μηνυμάτων διαμαρτυρίας, αυτοσχέδιων ποιημάτων κλπ.
Νέοι συνήθως, με καλλιτεχνικές, κοινωνικές, ιδεολογικές, πολιτικές, υπαρξιακές, ερωτικές και φιλοσοφικές, ανησυχίες εκφράζονται με την δημιουργία γκράφιτι σε δημόσιους χώρους.
Οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων ή πολιτικών κομμάτων, ή θρησκευτικών ή ιδεολογικών αντιλήψεων εκφράζονται μέσω των γκράφιτι υποστηρίζοντας την ομάδα τους, το κόμμα τους, τη θρησκεία τους, τις ιδέες τους με διάφορα συνθήματα.
Αμφισβητίες του κοινωνικού συστήματος χρησιμοποιούν για τη μετάδοση των μηνυμάτων τους την μέθοδο γκράφιτι.
Πολιτευτές παλιάς νοοτροπίας διαφημίζονται – δυσφημίζονται μέσω των γκράφιτι σε διάφορους τοίχους.
Ακόμα και τα βίαια ένστικτα εκφράζονται μέσω των γκράφιτι μουτζουρώνοντας, βάφοντας, και καταστρέφοντας δημόσιους χώρους (Αγάλματα, παγκάκια, πινακίδες, τοίχους κλπ.).
Συμπερασματικά, η κοινωνία μας είναι αναγκασμένη να πορεύεται με όλους, ή ;;;
Επειδή τα Γκράφιτι είναι ένα θέμα αμφιλεγόμενο θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να τεθεί το θέμα σε δημόσια διαβούλευση και να διατυπωθεί η άποψή σας για τα graffiti.
Όσοι επιθυμείται να εκφράσετε την άποψή σας στείλτε το σχόλιό σας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας