Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019

Μνήμες του Βαλτινού από τις εκδηλώσεις για την150ετηρίδα της επετείου του 1821.

Αναμνηστική φωτογραφία των φουστανελοφόρων από το Βαλτινό

Το 2021 συμπληρώνονται δύο αιώνες από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821. Ήδη φορείς, θεσμοί και ιδρύματα σε όλη τη χώρα προγραμματίζουν εκδηλώσεις, και προετοιμάζονται γι’ αυτή την επέτειο.
Η Επανάσταση του 1821 είναι μία συγκλονιστική εποχή της νεοελληνικής ιστορίας, και εξαιρετικά γοητευτική. Ας μην ξεχνάμε ότι γέννησε ένα ανεξάρτητο, σύγχρονο κράτος και εμπεριέχει όλα τα στοιχεία της ανατροπής, της μεταρρύθμισης και τη νεωτερικότητα που εμφανίζονται διαρκώς κατόπιν. Της αξίζει συνεπώς μια βαθύτερη μελέτη.
Η επέτειος των διακοσίων χρόνων δίνει την ευκαιρία για να βγουν στην επιφάνεια όλα τα νέα στοιχεία οι ιστορικές μελέτες και τα ερευνητικά προγράμματα που δημιουργούν το υπόβαθρο για να εγκατασταθεί επιτέλους νέα αφήγηση της ιστορίας συνδεδεμένη με την καθημερινότητα.  
 
Φουστανελοφόροι ιππείς από το Βαλτινό στην αρχή της οδού Ασκληπιού στα Τρίκαλα

Γυρίζοντας 50 χρόνια πίσω, στην 150ετηρίδα, της επετείου του 1821, θα δούμε ότι έγιναν ανάλογοι εορτασμοί από το κράτος, δίνοντας την ευκαιρία της ενδυνάμωσης των πατριωτικών αισθημάτων του λαού μας.
Στα πλαίσια λοιπόν, των εορταστικών εκδηλώσεων της 150 ετηρίδας της επαναστάσεως του 1821 είχαν γίνει στις 22 Μαρτίου 1971, στην πόλη των Τρικάλων, διάφορες εκδηλώσεις με την συμμετοχή πολλών κατοίκων από το Βαλτινό.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με την αναπαράσταση της εισόδου του Ελληνικού Στρατού στα Τρίκαλα, την 23ην Αυγούστου 1881. 
Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον τότε Σεβασμιώτατο Σεραφείμ στην πλατεία Χατζηπέτρου. Μετά, ο τότε Δήμαρχος Ιωάννης Μάτης δεξιωθεί στο Δημαρχείο τους επισήμους.
Στο τέλος της δεξίωσης έγινε η αναπαράσταση της εισόδου του Ελληνικού Στρατού στα Τρίκαλα και η παράδοση στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του κλειδιού της πόλεως του αρχηγού του τμήματος.

Οι ιππείς φουστανελοφόροι από το Βαλτινό, Ναπολέον Σταμούλης, Αθανάσιος Πράτας και Γιάννης Βαγγελός.  

Την αναπαράσταση είχε αναλάβει, και την πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία, τμήμα φουστανελλοφόρων ιππέων απαρτιζόμενο από κατοίκους του Βαλτινού.
Οι Βαλτσινιώτες που έλαβαν μέρος ήταν οι:
Κων/νος Ψύχος, Βάιος Σταμούλης, Αναστάσιος Σταμούλης, Σωτήριος Πέτρος, Νικόλαος Βότσιος, Αθανάσιος Ριζαριώτης, Γεώργιος Κουφοχρήστος, Νικόλαος Χασιώτης, Κων/νος Σταμούλης, Ναπολέων Σταμούλης, Γεώργιος Κλιάκος, Μιχάλης Δήμου, Βασίλειος Τσιγάρας, Βασίλειος Κράβαρης, Ιωάννης Χριστάκος (Βαγγελός), Κων/νος Αγγελόπουλος, Κων/νος Πέτρου, Γεώργιος Ζαμπακάς, Αθανάσιος Πράτας, Γρηγόρης Καραγιώργος, Ευάγγελος Κόρακας, Κων/νος Βαγγελός, Απόστολος Σχολής, Γεώργιος Βαγγελός και Απόστολος Βότσιος.
Ένα άλλο τμήμα άλκιμων νέων αναπαρίσταναν τους αποχωρούντες Τούρκους.

Από το ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού επί της Ασκληπιού ξεκίνησε η παρέλαση.

Η παρέλαση των Φουστανελλοφόρων ιππέων και των άλκιμων ήταν μεγαλειώδης και απέσπασε τα θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα του πλήθους.
Πριν την παρέλαση οι συγκεντρωθέντες άκουσαν, με αφηγητή τον Χρήστο Λιάκο, το ιστορικό της εισόδου του Ελληνικού Στρατού στα Τρίκαλα, το οποίο είχε γράψει ο καθηγητής του Β' Γυμνασίου και έκτακτος Επιμελητής Αρχαιοτήτων Τρικάλων κ. Γεώργιος Ζιάκας. Κατά τη διάρκεια της τελετής δεξιά και αριστερά του δρόμου είχαν παραταχθεί νεαρές κοπέλες ντυμένες με αρχαίες ενδυμασίες και έραιναν με λουλούδια τους παρελαύνοντες.
Παρουσιάζουμε παρακάτω φωτογραφικό υλικό από την αναπαράσταση των φουστανελοφόρων του Βαλτινού.

Η παρέλαση κορυφώνετε στο κέντρο των Τρικάλων μέσα σε θερμά χειροκροτήματα του πλήθους. Ιππέας Γεώργιος Κλιάκος.

Η αναπαράσταση της παράδοσης των κλειδιών της πόλεως. Ο Κων/νος Ψύχος αναπαριστά τον Στρατηγό Σούτσο.

Σωτήριος Πέτρου και Κων/νος Ψύχος

Κων/νος Ψύχος και Κων/νος Αγγελόπουλος

Κων/νος Πέτρου και Γιάννης Βαγγελός

Σωτήριος Πέτρου και Νικόλαος Βότσιος

Απόστολος Σχολής και Βασίλειος Τσιγάρας

Αθανάσιος Ριζαργιώτης και Νικόλαος Χασιώτης

Απόστολος Βότσιος

Νικόλαος Βότσιος

Γεώργιος Βαγγελός

Ευάγγελος Κόρακας

Γεώργιος Κουφοχρήστος

Βασίλειος Κράβαρης

Βάιος Σταμούλης

Αθανάσιος Ριζαργιώτης

Κων/νος Αγγελόπουλος

Βάιος Σταμούλης

Κων/νος Ψύχος

Αναμνηστική φωτογραφία των φουστανελοφόρων στο τέλος της εκδήλωσης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας