Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιορτάστηκε η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 στο Βαλτινό.



Με σύμμαχο την καλοκαιρία και με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 στο Βαλτινό, την Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019.
Οι εκδηλώσεις απόδοσης τιμής ξεκίνησαν με τον εκκλησιασμό και τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Βαλτινού. Ακολούθησε στην κεντρική πλατεία, στο χώρο του Ηρώου, η επιμνημόσυνη δέηση από τον πατέρα Κωνσταντίνο Ζαχαράκη και η κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, σχολείων, φορέων και συλλόγων παρουσία μαθητών, καθηγητών, διευθυντών σχολείων του Βαλτινού και πλήθος κόσμου.
Στη συνέχεια ακολούθησε η μαθητική παρέλαση.


«Η επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι η μεγάλη διπλή γιορτή, της Εθνικής Παλιγγενεσίας και της Ορθοδοξίας με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Είναι ημέρα κατάνυξης και απόδοσης της οφειλόμενης τιμής στους αγωνιστές του 1821, σε όλους εκείνους τους επώνυμους αλλά και ανώνυμους ήρωες, που κράτησαν στην καρδιά τους άσβεστη τη φλόγα του ξεσηκωμού και αγωνίστηκαν προκειμένου να υπερασπιστούν τα ιδανικά, τις αρχές και τις αξίες του έθνους μας.


Αποτελεί μια ασίγαστη υπενθύμιση του πάθους και της γενναιότητας της ελληνικής ψυχής, της αποφασιστικότητας, της τόλμης και της αυτοθυσίας των Ελλήνων. Ταυτόχρονα αποτελεί και παράδειγμα της μεγάλης δύναμης του έθνους μας όταν καταφέρνουμε να αγωνιζόμαστε για τον κοινό σκοπό με σύμπνοια και ομόνοια. Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα μας, είναι και ημέρα ευθύνης προς την πατρίδα, προς τη σημερινή αλλά και τις επόμενες γενιές.

Έχουμε ιερή υποχρέωση, να συνεχίσουμε να τιμούμε στην πράξη όλους όσοι έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι και να θέσουμε ως γνώμονα και στόχευση της συλλογικής μας δράσης τη δημιουργία μιας Ελλάδας ισχυρής και περήφανης. Μιας χώρας που θα διασφαλίζει σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της, το δικαίωμα να ζουν σε μια ανοιχτή κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης, ευημερίας και αλληλεγγύης».


Μετά την πανηγυρική Θεία λειτουργία, ως είθισται, ο Καθηγητής Γυμνασίου Βαλτινού κύριος Σπύρος Παπανικολάου εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της εθνικής επετείου:
«Κυρίες και Κύριοι αγαπητά μου παιδιά.
Ο λαός μας επέλεξε να ενώσει την επέτειο της εθνικής μας γιορτής με τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου. Κοινός παρονομαστής των δύο γεγονότων: H ανυπολόγιστη αξία της ελευθερίας.
Στον Ευαγγελισμό η ελευθερία σαρκώνεται στη συγκατάθεση της Παναγίας στο χαρμόσυνο μήνυμα του Αρχαγγέλου. Στο 1821 στην απόφαση των Ελλήνων να αποτινάξουν την τυραννία της μακρόχρονης σκλαβιάς.
25η Μαρτίου1821: ένα έθνος κοιτάζει τον κατακτητή του με περιφρόνηση και τον τάφο του με αδιαφορία. Ένα ολόκληρο έθνος επιλέγει μία ώρα ελεύθερης ζωής και όχι πολλά χρόνια σκλαβιάς και φυλακής.
Σήμερα τιμούμε την έναρξη της Επανάστασης του 1821, που αποτελεί το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της νεότερης ιστορίας μας, αφού με αυτήν το έθνος μας κατόρθωσε να αποκτήσει κρατική υπόσταση. Μαζί με την εθνική μας επέτειο γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που συμβολικά ταυτίστηκε με την επανάσταση του λαού για να υποδηλώσει ότι το ευαγγέλιο της σωτηρίας του ανθρώπου εξομοιώνεται με την λύτρωση του έθνους από τη σκλαβιά.
Χωρίς αμφιβολία, ο αγώνας αυτός έχει την ουσία και τις διαστάσεις ενός θαύματος.
«Γιατί στο θαύμα και όχι στη λογική, χρωστάει την ανάστασή του το Γένος», έγραψε ο στρατηγός Μακρυγιάννης.
Η λογική έλεγε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εξέγερσης απέναντι στην
Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία.
Από την Ήπειρο στο ως το Μοριά και από τη Ρούμελη ως τη Μακεδονία ξέσπασε η φλόγα της επανάστασης. Ήταν το ξέσπασμα ενός βασανισμένου λαού.
Ο ραγιάς αρματώνεται, γίνεται αγωνιστής, επαναστατεί απέναντι σε έναν εχθρό που είχε τα πάντα: στρατό, στόλο, χρήματα.
Η επανάσταση στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο και στα νησιά του Αιγαίου πνίγηκε στο αίμα. Μόνο στην Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα ο αγώνας πέτυχε.
Ονόματα όπως: Κολοκοτρώνης, Διάκος, Παπαφλέσας, Καραϊσκάκης, Υψηλάντης, Μπουμπουλίνα, Κανάρης, έχουν μείνει στην ιστορία ως παραδείγματα ηρωισμού και αυτοθυσίας. Είναι μορφές που πήραν μυθικές διαστάσεις στη συνείδηση του λαού μας.
Η άλωση της Τριπολιτσάς, η σφαγή της Χίου, η καταστροφή των Ψαρών, η έξοδος του Μεσολογγίου αποτελούν κορυφαίες στιγμές του αγώνα, αποτελούν ολοκαυτώματα ψυχών και σωμάτων, που συγκίνησαν όλον τον κόσμο και δημιούργησαν ρεύμα Φιλελληνισμού στην Ευρώπη.
Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνά η πατρίδα μας, θα πρέπει να ανατρέξουμε στις αξίες και στα ιδανικά του ΄21, στο «εμείς» του Μακρυγιάννη, στον πατριωτισμό και τη θυσία των αγωνιστών, να κρατήσουμε αυτά που μας ενώνουν και να αναλογιστούμε «τι χάσαμε, τι έχουμε και τι μας ρέει».
Αγαπητά μας παιδιά, εσείς που είστε το μέλλον της πατρίδας, εσείς που μεταφέρετε όλα τα χαρακτηριστικά της ελληνικής ψυχής ακολουθήστε τη συμβουλή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Αδαμάντιου Κοραή.
Ο πρώτος, αγράμματος πρωταγωνιστής της Επανάστασης, στην ιστορική του ομιλία προέτρεψε τους νέους να σκλαβωθούν στα γράμματά τους και να δοθούν στις σπουδές τους.
Ο δεύτερος καθιστά σαφές ότι μόνο μέσα από την παιδεία θα γίνεται ελεύθεροι άνθρωποι και οποίος είναι ελεύθερος συλλογάται και ενεργεί σωστά.
Πορευτείτε με όραμα και στόχους της ζωής σας, προσπαθήστε και αγωνιστείτε με πίστη και αρετή, για την πραγμάτωσή τους, εμπνευστείτε από τα ιδανικά του ΄21 και τις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, για να μπορέσει πάλι, χάρη σε σας, να ξανάλάμψει το ελληνικό φως και να κερδίσουμε το σεβασμό που μας αξίζει.
Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821!»


Τους Ήρωες του 1821 τίμησαν καταθέτοντας στεφάνια στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, παρουσία μαθητών, καθηγητών, διευθυντών των σχολείων του Βαλτινού και πλήθους κόσμου, ο αντιδήμαρχος Τρικκαίων κ. Κώστας Ψύχος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαλτινού κ. Δημήτρης Σταμούλης, εκπρόσωποι σχολείων, φορέων και συλλόγων.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας