Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Από την εκδρομή των μαθητών της Α΄ Λυκείου του ΓΕΛ Βαλτινού στην Μακεδονία



Κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων Σχολικών δραστηριοτήτων οι μαθητές της Α΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Βαλτινού, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Η Μακεδονία από το χτες … στο σήμερα», πραγματοποίησαν τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στις πόλεις Βέροια – Νάουσα – Έδεσσα  για το χρονικό διάστημα 30/3/2017 – 1/4/2017. Η καθηγήτρια κα. Πηνελόπη Παπαδοπούλου είχε τη ευθύνη προγραμματισμού της εκδρομής και συνοδοί καθηγητές ήταν η κα. Κατερίνα Φασουλή και ο κ. Απόστολος Μπρέντας. Το γραφείο γενικού τουρισμού του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Τρικάλων ΥΠΕΡ TOYRS ανέλαβε την οργάνωση της εκδρομής.
Πρώτος προορισμός, μετά από μια σύντομη στάση στο Μακρυχώρι, ήταν το Δίον Πιερίας στους ανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου. Η φημισμένη Μακεδονική πολιτεία ιδρύθηκε προς τιμήν του Δία και τα χρόνια της μακεδονικής κυριαρχίας αποτέλεσε πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο. Επισκεφτήκαμε το αρχαιολογικό μουσείο και ένα μέρος από τον αρχαιολογικό χώρο με τους ναούς. της Ίσιδας και του Δία. Στη συνέχεια ξαναγηθήκαμε σε ένα από τα πιο όμορφα και επιβλητικά μουσεία της χώρας, το μουσείο της Βεργίνας. Η περιοχή έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1977 όταν, ο καθηγητής αρχαιολογίας Μανόλης Ανδρόνικος και οι συνεργάτες του, ανακάλυψαν τους τόπους ταφής Μακεδόνων βασιλέων, ανάμεσά τους και του Φιλίππου του Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλέξανδρου. Η Βεργίνα είναι ο χώρος των αρχαίων Αιγών, πρωτεύουσας του Μακεδονικού βασιλείου, και είχαμε τη δυνατότητα, εκτός από τους αρχαίους τάφους, να θαυμάσουμε εντυπωσιακά κτερίσματα όπως η χρυσή λάρνακα με τον δεκαεξάκτινο ήλιο (αστέρι της Βεργίνας), το χρυσό στεφάνι με φύλλα δρυός, όπλα, κοσμήματα κ.ά. Τόπος διαμονής μας ήταν η Βέροια, που είναι ευρέως γνωστή για την πλούσια και μακραίωνη ιστορία της. Στο Βυζαντινό μουσείο είδαμε να εκτίθενται εικονογραφίες και εκθέματα μοναδικής ομορφιάς, αντιπροσωπευτικά δείγματα της ιστορίας της πόλης, η οποία υπήρξε περιφερειακό θρησκευτικό κέντρο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και λόγω των πολλών ναών αποκαλούνταν «Μικρή Ιερουσαλήμ». Το «Βήμα του Απόστολου Παύλου» είναι το σημείο όπου ο Απόστολος των Εθνών κήρυξε στη Βέροια τη χριστιανική πίστη και το κήρυγμά του συνάντησε ένθερμη υποδοχή από τους κατοίκους της πόλης. Περπατώντας το βράδυ στη γραφική περιοχή της Κυριώτισσας, με τα λαβυρινθώδη στενά καλντερίμια και τα «σαχνισιά» που προεξείχαν στα ψηλά κτίρια και αρχοντικά, είχαμε την αίσθηση ότι βρισκόμασταν στο δικό μας Βαρούσι.

Πρώτος προορισμός της δεύτερης ημέρας ήταν το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Πέλλας με τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα, την έκθεση αντικειμένων που σχετίζονται με την καθημερινή και δημόσια ζωή των κατοίκων της αρχαίας Πέλλας καθώς και με τα αφιερώματα στον Μέγα Αλέξανδρο. Σειρά είχε η Έδεσσα ή όπως λέγονταν παλαιότερα τα Βοδενά (Η πόλη των νερών), πόλη με έντονο το στοιχείο του νερού και γνωστή για τους καταρράκτες της, που είναι οι μεγαλύτεροι στα Βαλκάνια. Με τη βοήθεια ξεναγού επισκεφτήκαμε το γεωπάρκο με την παλαιά συνοικία Βαρόσι, τον υπαίθριο χώρο του μουσείου νερού με τον μύλο και τα κοπάνια, το παλιό σησαμοτριβείο με τον μύλο των γεύσεων, το ενυδρείο με το πλούσιο ερπετάριο, που έχει περισσότερα από 36 ερπετά, και καταλήξαμε στον μεγαλύτερο καταρράκτη της πόλης Κάρανο. Οι επισκέψιμοι ορατοί καταρράκτες προσφέρουν μια μοναδική ατμόσφαιρα της δύναμης της φύσης και είναι από τους σπανιότερους γιατί κινούνται προς τα εμπρός. Μετά από μικρή περιήγηση στην πόλη της Έδεσσας συνεχίσαμε για την Αριδαία και πήγαμε στο χωριό Λουτράκι, όπου βρίσκονται τα λουτρά Πόζαρ. Η λουτρόπολη, που βρίσκεται στη σκιά του όρους Βόρρας (Καϊμακτσαλάν) έδωσε τη δυνατότητα, σε όσους προνόησαν, να βουτήξουν και να χαλαρώσουν στην πισίνα με τα φυσικά μεταλλικά θερμά ύδατα και να βιώσουν μια αξέχαστη εμπειρία σε ένα υπέροχο τοπίο. Η επίσκεψη σε μέρη με έντονο το στοιχείο του νερού οφείλεται και στη συμμετοχή του σχολείου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS με θέμα το νερό και γενικό τίτλο ″WATER: The blue way to a better life″ (ΝΕΡΟ: Ο γαλάζιος δρόμος για μια καλύτερη ζωή).
Αναχωρώντας από τη Βέροια, την τελευταία ημέρα της εκδρομής, επισκεφτήκαμε τον Ι.Ν. του Αγίου Αντωνίου και αγοράσαμε το φημισμένο ρεβανί της πόλης. Πηγαίνοντας προς την Νάουσα, είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε από το χωριό Κοπανός, όπου, στη θέση ″Ισβόρια″, μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο στεγάστηκε η Σχολή του Αριστοτέλη. Εκεί ο μεγάλος φιλόσοφος δίδαξε στον νεαρό Αλέξανδρο. Ακολούθησε περιήγηση στην Ηρωική Πόλη της Νάουσας και περπατήσαμε στα καρναβαλικά βήματα των μπουλουκιών κάνοντας τέρμα στο σήμα κατατεθέν της πόλης, τον Πύργο του Ρολογιού μπροστά από το Δημαρχείο. Σε ένα τόπο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, στο άλσος του Αγίου Νικολάου, είχαμε την ευκαιρία να χαλαρώσουμε, επιλέγοντας δραστηριότητες όπως ιππασία, αθλοπαιδιές, περίπατοι στη φύση.
Φεύγοντας από τον ν. Ημαθίας επισκεφτήκαμε τον Χώρος Θυσίας, μπροστά στο βάραθρο του ποταμού της Αραπίτσας. Εκεί, στις 22 Απριλίου 1822, γυναίκες της Νάουσας με παιδιά στην αγκαλιά, βρήκαν ηρωικό και ένδοξο θάνατο, προτιμώντας να πέσουν στο ποτάμι, παρά στα χέρια των Τούρκων. Κάτω από το άγαλμα της Ναουσαίας με τα μωρά στην αγκαλιά, τα παιδιά της χορευτικής ομάδας του σχολείου χόρεψαν τον πένθιμο χορό Μακρινίτσα. Τελευταίος προορισμός ήταν το χωριό Καστανιά και η Μονή της Παναγίας Σουμελά. Εκεί προσκυνήσαμε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η οποία λέγεται ότι εικονογραφήθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά και μεταφέρθηκε από την αντίστοιχη Μονή που βρίσκεται στο όρος Μελά στην Τραπεζούντα. Η Μονή αποτελεί πνευματικό κέντρο και σημείο συνάντησης, κυρίως των Ποντίων, τον Δεκαπενταύγουστο οπότε και πανηγυρίζει.
Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα, να καλλιεργήσουν την κοινωνικότητά τους, να επισκεφτούν σημαντικές περιοχές της Μακεδονίας με ιδιαίτερη ιστορική, αρχαιολογική, θρησκευτική και πολιτιστική αξία, να ψυχαγωγηθούν, να εκτονωθούν, να ξεκουραστούν πνευματικά, να συνεργάζονται και να ενδιαφέρονται για το σύνολο επιδεικνύοντας υπευθυνότητα.
Οι συνοδοί καθηγητές
Κατερίνα Φασουλή – Αποστόλης Μπρέντας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας