Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015

Το ορυχείο αλατιού Wieliczka-ένα υπόγειο μνημείο πολιτισμού


Στη νότια Πολωνία, στην μητροπολιτική περιοχή της Κρακοβίας, στην πόλη Wieliczka, βρίσκεται ένα ορυχείο αλατιού.
Τώρα θα μου πείτε τι το ιδιαίτερο μπορεί να έχει ένα ορυχείο;
Κι όμως αυτό το ορυχείο είναι εκπληκτικό!!!
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το ορυχείο αυτό λειτουργούσε από τον 13ο αιώνα μέχρι το 2007. Σε αυτό παράγονταν επιτραπέζιο αλάτι και ήταν το δεύτερο παλαιότερο ορυχείο στον κόσμο. 
Το 1119, γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στο "λευκό χρυσό" της περιοχής.
Το 1950 μετατρέπεται σε μουσείο και αρχίζει να δέχεται επισκέπτες. 


Σήμερα το αλατορυχείο αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Η περιήγηση στους φαντασμαγορικούς χώρους του αλατωρυχείου έχει διάρκεια περίπου δύο ώρες, με συνοδεία πάντοτε ξεναγού. Δεκάδες αγάλματα κι έναν ολόκληρο καθεδρικό ναό έχουν αφήσει πίσω τους οι ανθρακωρύχοι. 
Σκαλισμένα σε ορυκτό αλάτι!!!  Στα παλιά γλυπτά του ορυχείου προστίθενται νέα, φτιαγμένα από σύγχρονους καλλιτέχνες.


Περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το ορυχείο ετησίως. Έχει βάθος 327 μέτρα 2.040 αίθουσες και μήκος πάνω από 300 χιλιόμετρα. Το ορυκτό αλάτι έχει γκρι χρώμα, μοιάζει περισσότερο με γρανίτη και δεν είναι λευκό, κρυσταλλικό, όπως οι περισσότεροι επισκέπτες περιμένουν να δουν.


Το ορυχείο περιλαμβάνει ακόμα μια υπόγεια λίμνη. Για τους επισκέπτες έχει δημιουργηθεί ένα τουριστικό μονοπάτι μήκους 3,5 χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει ιστορικά αγάλματα, μυθικές φιγούρες σκαλισμένα σε ορυκτό αλάτι. Υπάρχουν πολυέλαιοι, των οποίων τα κρύσταλλα είναι κι αυτά φτιαγμένα από ορυκτό αλάτι, που έχει διαλυθεί και ανασυσταθεί, προκειμένου να επιτευχθεί μια καθαρή γυάλινη εμφάνιση.


Στο τέρμα του τουριστικού μονοπατιού υπάρχει ένας καθεδρικός ναός, ίσως το πιο εντυπωσιακό δημιούργημα των ανθρακωρύχων απ' όσα υπάρχουν στο ορυχείο. Πλούσια διακοσμημένο το "Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα", του οποίου η κατασκευή διήρκεσε πάνω από 30 χρόνια, ενώ χρησιμοποιήθηκαν περισσότεροι από 20.000 τόνοι συμπαγούς αλατιού.  Ο προθάλαμος χρησιμοποιείται για ιδιωτικές εκδηλώσεις, γάμους και γιορτές.


Αξιόλογα θρησκευτικά γλυπτά βρίσκονται στο ναό, όπως ο Μυστικός Δείπνος, ο Ιησούς που εμφανίστηκε στους μαθητές του μετά την Σταύρωση, η Αγία Βαρβάρα (προστάτιδα των ανθρακωρύχων) κ.ά.


Το 1978, το ορυχείο Wieliczka χαρακτηρίστηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ "Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς".
ΠΗΓΗ: aksioperierga.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας