Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013

«Ταξιδεύοντας» στα Τρίκαλα με τον Νίκο ΚαζαντζάκηΣύντομη αναφορά στο ταξιδιωτικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη έγινε την Δευτέρα το απόγευμα, σε λογοτεχνική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων και το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων, σε συνεργασία με την Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, με αφορμή την συμπλήρωση 25 χρόνων (1988-2013) από την ίδρυση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ, έδρα Γενεύη).


Πλήθος Τρικαλινών παρευρέθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων, στο Πάρκο Ματσόπουλου, όπου παρακολούθησαν την εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε με την εισαγωγή για τα εργο-βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα από τον ποιητή κ. Ηλία Κεφάλα. Ακολούθησε σύντομη αναφορά στο ταξιδιωτικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη από τον πρόεδρο της ΔΕΦΝΚ Γ. Στασινάκη. 


Ενώ στη συνέχεια οι ηθοποιοί του Δημοτικού Θεάτρου Ζαχαρόπουλος Παναγιώτης, Μανθέλα Μαρία, Σάκης Μπιλιάλης, Σια Φαράκη και Βίκυ Ιακωβάκη διάβασαν επιλεγμένα αποσπάσματα από τα ταξιδιωτικά βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη.
Την Επιλογή - Σύνθεση κειμένων είχε ο Γιώργος Στασινάκης.
Την Επιμέλεια κειμένων ο Ηλίας Κεφάλας. 
Τη Μουσική επιμέλεια ο Γιάννης Μπέης και 
Τη Σκηνοθετική επιμέλεια και σύνθεση οπτικού υλικού ο Στέφανος Νταλάσης.

 
Σύντομη βιογραφία


ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957)
Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της τουρκοκρατούμενης Κρήτης. Σπούδασε Νομική στην Αθήνα (1902-1906), και μεταπτυχιακά στο Παρίσι (1907-1909), όπου επηρεάστηκε βαθύτατα από τις φιλοσοφικές αρχές του Μπερξόν και του Νίτσε. Την εποχή αυτή αρχίζει η συστηματική του ενασχόληση με τα γράμματα. Πραγματοποίησε πλήθος ταξιδιών στο εξωτερικό, αρκετές φορές ως ανταποκριτής εφημερίδων. Υπηρέτησε ως γενικός διευθυντής στο Υπουργείο Περιθάλψεως (1919), διορίστηκε Υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου (1945) και εργάστηκε ως σύμβουλος λογοτεχνίας στην UNESCO (1946). Διατέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων. Το 1956 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης και υπήρξε υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του ποιητή, έχοντας γράψει την Οδύσεια, ένα μεγαλόπνοο έργο με 24 ραψωδίες και 33.333 στίχους. Διακρίθηκε στη δραματουργία (Προμηθέας, Καποδίστριας, Κούρος,, Νικηφόρος Φωκάς, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Χριστόφορος Κολόμβος, κ.ά.), στη συγγραφή ταξιδιωτικών εντυπώσεων (Ισπανία, Ιταλία, Αίγυπτο, Σινά, Ιαπωνία και Κίνα, Αγγλία, Ρωσία, Ιερουσαλήμ και Κύπρο), στα φιλοσοφικά δοκίμια (Ασκητική, Συμπόσιο, κ.ά.). Ευρύτερα γνωστός έγινε από τα μυθιστορήματά του: Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά (1946), Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται (1948), Ο Καπετάν Μιχάλης (1950), Ο Τελευταίος Πειρασμός (1951), Αναφορά στο Γκρέκο (1961), κ.ά.. Το έργο του έχει μεταφραστεί και εκδοθεί σε περισσότερες από 50 χώρες και έχει διασκευαστεί για το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας