Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

Η ιστορία του ΚΤΕΛ ΤρικάλωνΤα πρώτα αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν στο νομό Τρικάλων ως μέσα μαζικής μεταφοράς χρονολογούνται στις αρχές της δεκαετίας του 1920.
Ήταν μικρά ιδιωτικά ή συνεταιριστικά οχήματα 14αρων θέσεων Γαλλικής κατασκευής. Το κόμιστρο διαμορφωνόταν ανάλογα με την επιβατική κίνηση.


Πάνω στους κακοτράχαλους δρόμους της υπαίθρου και κάτω και από τις ποιο αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι οδηγοί παντός καιρού και παντός δρόμου..., έδιναν την καθημερινή τους μάχη για να ανταπεξέλθουν στα δρομολόγιά τους.


Εκτός αυτού έπρεπε να γνωρίζουν και τα ¨χούγια¨ του οχήματος που οδηγούσανε γιατί τα Λεωφορεία της εποχής εκείνης είχαν και τις ιδιοτροπίες τους...


Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Τρικάλων, όπως και τα υπόλοιπα της χώρας, ιδρύθηκε το 1952 (ως 17ου ΚΤΕΛ) σύμφωνα με αυτά που προέβλεπε ο τότε νόμος 2119 για τις συγκοινωνίες.

Το ΚΤΕΛ Τρικάλων προήλθε από την συνένωση 67 ιδιοκτητών, που έως τότε εκτελούσαν μεμονωμένες διαδρομές ο καθ’ ένας.

Τα διάσπαρτα πολλά πρακτορεία, ένα για κάθε περιοχή του νομού, συγκεντρώθηκαν και ενώθηκαν σε ένα πρακτορείο.
Τα πρώτα λεωφορεία ήταν κυρίως MERCEDES, FORD, JAIMS, LAILAND, OSTIN, BENTFORD, 24 και 32 θέσεων.


Το 1959 κατασκευάσθηκε ο Σταθμός Λεωφορείων στο κέντρο της πόλης επί της οδού Όθωνος, όπου λειτούργησε ως το 2008.
Με την προσθήκη λεωφορείων άγονων έως τότε γραμμών ο στόλος του έφτασε τα 103 υπεραστικά λεωφορεία.
Πέρασε από τότε μισός αιώνας!Το 2003 μετατράπηκε από Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Τρικάλων σε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία ΚΤΕΛ Τρικάλων Ανώνυμη Μεταφορική, Τουριστική και Εμπορική Εταιρεία.


Το Δεκέμβριο του 2008 έγινε η μετεγκατάσταση σε ένα συγκρότημα 6.000 τ.μ., στο σημερινό ιδιόκτητο και υπερσύγχρονο σταθμό ΚΤΕΛ Τρικάλων Α.Ε, όπου στεγάζεται, στην Περιφερειακή οδό Λάρισας - Καρδίτσας στο δημοτικό διαμέρισμα Ριζαριό.


Ο νέος σταθμός είναι μέρος ενός ευρύτερου συγκροτήματος που δεν περιορίζεται μόνο σε σταθμό επιβίβασης και αποβίβασης, αλλά περιλαμβάνει: εμπορικό κέντρο, καταστήματα εξυπηρέτησης κοινού, ξενοδοχείο, συνεδριακό χώρο, υπαίθριο και υπόγειο parking Ι.Χ. αυτοκινήτων.


Σήμερα το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων διαθέτει πάνω από 100 υπεραστικά λεωφορεία σύγχρονα υπερυψωμένα με A/C.
Η ΚΤΕΛ Τρικάλων Α.Ε. για την εξυπηρέτηση του κοινού, διατηρεί γραφείο στο κέντρο της πόλης και κατά τόπους πρακτορεία στις κωμοπόλεις του νομού.


Από τον σημερινό κεντρικό σταθμό, συντονίζεται και εκτελείται η κίνηση όλων των δρομολογίων. Αναχωρήσεις και αφίξεις.
Το επιβατικό κοινό εξυπηρετείται από το προσωπικό του σταθμού για την έκδοση εισιτηρίων, πληροφοριών, κρατήσεις θέσεων.


Οι υπηρεσίες έκδοσης και κρατήσεων εισιτηρίων είναι πλήρως μηχανογραφημένες.
Η ενημέρωση του επιβατικού κοινού γίνεται με πολλούς τρόπους. Μέσω του τηλεφωνικού κέντρου καθώς και με ενημερωτικά έντυπα δρομολογίων που εκδίδονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης το επιβατικό κοινό μπορεί να ενημερωθεί για τα δρομολόγια μέσω της ιστοσελίδας www.ktel-trikala.gr και να επικοινωνήσει με το ΚΤΕΛ Τρικάλων στο e-mail: kteltrik@trk.forthnet.gr.

Ηχητικό ντοκουμέντο

 


Παλιά ανακοίνωση για επιβίβαση και αναχώρηση λεωφορείου του ΚΤΕΛ ΤρικάλωνΕικόνες από παλιά λεωφορεία

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας