Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ταξιδιωτικές διαδρομές: Νορβηγία – Βόρειο Ακρωτήρι


Της Βέρας Μπαλαμίτσα
Ιούλιος 2010 και οι ‘’Λευκές Νύχτες’’ του Βορείου Ακρωτηρίου της Ευρώπης είναι στις δόξες τους .
Ξεκινήσαμε ξαφνικά κι απρόσμενα μόλις μας δόθηκε η ευκαιρία. Η παρέα… της ‘’περιπέτειας’’!!!
Η Νορβηγία και κυρίως το Βόρειο Ακρωτήρι ακούγεται προορισμός μακρινός και δύσκολος. Πράγματι δεν είναι και τόσο εύκολο να φτάσεις στο Bορειότερο άκρο της Ευρώπης. Δεν είναι όμως ακατόρθωτο . Χρειάζεσαι χρόνο και ίσως περισσότερες πληροφορίες από εκείνες που βρήκαμε στο διαδίκτυο.


Έτσι ξεκινήσαμε για τον τελικό μας προορισμό με ένα πρόγραμμα λίγο ‘’ ημιτελές’’, καθώς δεν θα φτάναμε εκεί ψηλά με το γνωστότερο τρόπο ..κρουαζιέρα της Βαλτικής!!
Όλα τ’ αεροπλάνα για Νορβηγία από Ελλάδα φτάνουν στο Όσλο. Πανέμορφη πόλη!
Στο αεροπλάνο πήραμε τις πρώτες πληροφορίες για τους Νορβηγούς από Ελληνίδα νηπιαγωγό που παντρεύτηκε Νορβηγό και ζει στην πρωτεύουσα. οι Νορβηγοί δεν είναι σαν τους άλλους Σκανδιναβούς , είναι πιο χαρούμενοι ,πιο φιλικοί και όπως διαπίστωσα προσωπικά είναι και πολύ όμορφοι ..γυναίκες και άντρες.


Στο αεροπλάνο γνωρίσαμε και ένα Θεσσαλονικιό που είχε μείνει άνεργος και πήγαινε για αναζήτηση εργασίας . Η Νορβηγία θεωρείται ένας καλός εργασιακός προορισμός και πολλοί έλληνες όπως κινέζοι και άραβες έχουν εγκατασταθεί εκεί.
Το Όσλο όπως και όλη η Νορβηγία είναι πεντακάθαρο και ‘’τακτοποιημένο’’!!
Όλα σε σειρά και τάξη, με τραίνα και λεωφορεία που φτάνουν στην ώρα τους και με μια τεχνολογία σ’ όλα.. απίστευτη!!


Το λιμάνι του Όσλο είναι μια γλύκα. Με μοντέρνα καφέ, εστιατόρια και τα υπέροχα πλοία και τρικάταρτα ιστιοπλοϊκά του να φλερτάρουν με τη Βόρεια θάλασσα.
Το νησί των μουσείων είναι σχετικά κοντά και φτάνεις με λεωφορείο σε δέκα λεπτά.
Εκεί είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα μουσεία του Όσλο και προλαβαίνεις να τα δεις όλα σε μια μέρα, αν την αφιερώσεις εκεί.

Τα πιο χαρακτηριστικα είναι το μουσειο των Βικινγκς και οπου εμεινε εγκλωβισμενος περιπου δυο χρονια στο βορειο πολο, εχασε ολο το πληρωμα του αλλα ο ιδιος καταφερε και επεστρεψε.
Αρκετα εξω από το Οσλο , φτανεις με λεωφορειο, σε περιπου μιση ωρα , με διαδρομη αναμεσα σε βουνα, στην ψηλοτερη πιστα σκι, το περιφημο Holmenkollen, η οποια κατασκευαστηκε πριν το 1900 και ανακαινιστηκε πεντε φορες από τοτε ,για να φιλοξενησει και χειμερινους Ολυμπιακους αγωνες.


Ανεβαινεις με λιφτ σε λιγα λεπτα και θαυμαζεις τη θεα!. Φυσικα περιμενεις στην ουρα ακομη και μια ωρα. Στον κατω χωρο υπαρχει το μουσειο σκι με αναδρομες σε μεγαλους σκιερ με απιστευτα κατορθωματα και βαλσαμωμενες πολικες αρκουδες ως εκθεματα.
Το σκι είναι για τη Νορβηγια σχεδον ..ιερο!
Από το καταστημα του μουσειου αγορασαμε τα χαρακτηριστικα σκουφια με σχεδια από τις νιφαδες χιονιου.
Ο καιρος στο Οσλο γλυκος και ζεστος , ηρθε όμως η ωρα.. ν’ανηφορισουμε!!!
2.500 χιλιομετρα ψηλα και 2.5 ωρες με το αεροπλανο για να φτασουμε στην Alta!
Για την πολη γνωριζαμε ελαχιστα. Είναι η πιο μεγαλη πολη πριν το Βορειο Ακρωτηρι και όπως διαπιστωσαμε ελαχιστοι την επισκεπτονται


Φτασαμε γυρω στις 10 το βραδυ και ψαχναμε, καθως ηταν …μερα ..λεωφορειο να παμε στο κεντρο της πολης.
Μας εξηγησαν ότι η ωρα ηταν περασμενη και δεν υπηρχαν λεωφορεια.
Πηραμε την πρωτη γευση από τις περιφημες ‘’Λευκες Νυχτες’’. Tελος Ιουλιου δεν υπαρχει ουτε ένα δευτερολεπτο νυχτα.
Ευτυχως βρεθηκε καποιο ταξι και φτασαμε στο ξενοδοχειο. Με αγωνια βγηκαμε σε αναζητηση ‘’τροφης’’. Ευτυχως ενας σγουρομαλλης μελαχροινος Σουηδος λιγο πριν κλεισει το εστιατοριο του, μας λυπηθηκε και μας σερβιρισε την ωραιοτερη καυτη και καυτερη σουπα που εχουμε φαει ποτε!! Δεν μαθαμε από τι ηταν φτιαγμενη.
Δοκομασαμε και ταρανδο. Μοιαζει με μοσχαρι αλλα το κρεας του είναι πιο γλυκο.


Εξω από την Αlta, σε μια βραχωδη περιοχη, υπαρχουν πανω στους βραχους χαραγμενες περιεργες προιστορικες λιθογραφιες με συμβολα και εικονες.
Ωραιο το μουσειο που υπηρχε εκει και ωραια η γυρω φυση.
Ο καιρος ψυχρος και περπατησαμε την Alta που διαθετει και μεγαλο εμπορικο κεντρο με όλα τα αγαθα. Ψυχρη, θλιβερη πολη του βορα και ας ηταν τελος Ιουλιου .
Οι ελλειπεις πληροφοριες μας, ελεγαν, πως στο Βορειο Ακρωτηρι πηγαινεις και επιστρεφεις από την Αlta.. μονοημερα!
Αθωα σκεψη! Αναζητησαμε το ‘’υποτιθεμενο’’ ΚΤΕΛ οπου μας πληροφορησαν ότι για το Βορειο Ακρωτηρι , πρεπει να φτασεις πρωτα, μετα από διαδρομη 5 ωρων, στο Ηonningvag και μετα, με άλλο λεωφορειο, θα εισαι εκει σε 1.5 ωρα. Το λεωφορειο τη μια μερα φευγει και την άλλη επιστρεφει. Ευτυχως εκεινη την ημερα εφευγε γιατι δεν χρειαζομαστε περισσοτερο Αlta! Όμως σε ποση ωρα εφευγε? Σε μιση ωρα!
Το ξενοδοχειο ηταν ακριβως απεναντι από το κτελ και απλα ..αρπαξαμε τις αποσkευες μας. Η Κυρια του κτελ ευτυχως ηταν εξυπηρετικη και προσπαθησε να μας βρει καποιο καταλυμα στο Ηonninsgvag. H συννενοηση και επικοινωνια οσο ανεβαιναμε βορεια γινοταν σιγουρα πιο δυσκολη και οι Νορβηγοι πιο δυστροποι και απομακροι. Η βαρια απομονωση του χειμωνα ισως να φταιει γι αυτό.


Η διαδρομη μεσα στη Νορβηγικη Λαπωνια είναι κατι το μαγευτικο. Παντου νερα,λιμνες,τουνελ 10 χιλιομετρων με σταλακτιτες , ταρανδοι και στο πουθενα χρωματιστα ξυλινα σπιτακια ,όλα με νορβηγικη σημαια, και αυτοκινητα σταματημενα. Προφανως οι Νορβηγοι εκμεταλλευονται το συντομο καλοκαιρι και ψαρευουν.
Το λεωφορειο περασε από ξεχασμενα ψαροχωρια και εκανε στασεις σε διαφορα χωρια για τις ‘’αναγκες’’ μας.
Στη Νορβηγια το ποσοστο αυτοκτονιων είναι υψηλο. Οι συνθηκες το χειμωνα πρεπει να είναι πολύ σκληρες και δυσβαστακτες.
Όπως διαπιστωσαμε, ολοι οσοι φτανουν οδικως στο Βορειο Ακρωτηρι ταξιδευουν με ενσωματωμενο το τροχοσπιτο στο αυτοκινητο. Είναι κυριως κεντροευρωπαιοι.
Φτασαμε στο Ηonninsgvag. To καταλυμμα μας ηταν ένα παλιο εργοστασιο κατεργασιας ψαριων στην ακρη της θαλασσας. Στην πολη υπηρχε και μεγαλο συγχρονο ξενοδοχειο αλλα ηταν ιδιαιτερα ακριβο. Ολη η Νορβηγια αλλωστε είναι εξαιρετικα ακριβη. Στην πολη, 8 το βραδυ, δεν κυκλοφορουσε ψυχη. Με τα χιλια ζορια καταφεραμε καπου να νοικιασουμε αυτοκινητο ώστε να μπορουμε να σταματαμε οπου θελουμε και …φυγαμε!!


Άλλη μια υπεροχη διαδρομη. Βγαλαμε φωτογραφιες, κατεβηκαμε να νιωσουμε ολη αυτή την υγρασια της πανιδας που εμοιαζε με σφουγγαρι όταν πατουσες πανω και με την ανεση μας ..πλησιαζουμε! Σε καποια από αυτά τα τοπια γυριστηκε και η ταινια ‘’ο αρχοντας των δαχτυλιδιων’’.
Στο δρομο, ακομη και ποδηλατες-τουριστες ,μαλλον από Γαλλια! Σε καποιο σημειο υπηρχε μπαρα που το χειμωνα απαγορευει την πορεια. Επικινδυνα !
Στη διαδρομη,για τουριστικους λογους, ιγκλου και λαπωνες με παραδοσιακες στολες. Αγορασαμε τα περιφημα μαχαιρια τους.
Η εισοδος ,κατι σαν διοδια,στο Βορειο Ακρωτηρι είναι 50 ευρω. Χαλαλι! Τοσο κοπο καναμε να φτασουμε. Συγκινηση !!
Η ατμοσφαιρα, το περιβαλλον, η αισθηση που νιωθεις ,είναι κατι το διαφορετικο και περιεργο. Στον γυρω χωρο κατασκηνωτες. Πως αντεχουν με τοσο κρυο! ?
Περνας το σαλε και μπροστα σου η Υδρογειος και ..χιλιαδες κοσμος, χιλιαδες Κιτρινοι! Αναρωτιεσαι από πού ξεφυτρωσαν! Φτανουν με κρουαζιεροπλοια .
Μπροστα σου η βορεια θαλασσα και φοβεροι κατακορυφοι μαυροι γκρεμνοι. Δεν μπορεις να πιστεψεις πως βρισκεσαι εκει. Αποκοσμο θεαμα και παντου Μερα,! Φυγαμε γυρω στις 1 το βραδυ και παντου φως! Στα ξενοδοχεια εχουν χοντρες κουρτινες για να διευκολυνουν τον υπνο.


Ξυπνησαμε με τους ταρανδους στο παραθυρο μας. Πρωινο που συμπεριελαμβανε οπωσδηποτε μικρες γαριδες και τροπος επιστροφης. Πως? Το φημισμενο κρουαζιεροπλοιο που φτανει στο Βergen, κανει 3 μερες. Αδυνατο για μας ,παρότι θα ηταν μια καλη ευκαιρια να διασχισουμε ολη τη Βορεια θαλασσα.
Μεσω διαδικτυου, παλι τελευταια στιγμη, βρηκαμε ένα αεροπλανο των εσωτερικων γραμμων που εφευγε σε μια ωρα για Βergen, αφου ,κατι σαν λεωφορειο, θα σταματουσε πρωτα Ηammerfest και Tromso. Το αεροδρομιο μικρο, το αεροπλανο ελικοφορο ,οι επιβατες ελα χιστοι. Το Βergen όμως είναι δικαιως τοσο ξακουστο. Παλια πρωτεουσα της Νορβηγιας, ψαροχωρι, με την θαυμασια ψαραγορα του, κουκλιστικο με τα χρωματιστα σπιτια του, υπεροχο! Mε τελεφερικ ανεβαινεις σε λιγα λεπτα στο δασος που βρισκεται πανω απο την πολη οπου υπαρχει εστιατοριο και περπατωντας σε μονοπατια αναμεσα στα δεντρα ανακαλυπτεις λιμνες και κατασκευες για χαλαρωση και ηρεμια οπου μπορεις ακομη να κανεις και μπαρμπεκιου. Χαρακτηριστικοι οι κορμοι δεντρων ,σκαλισμενοι ως αστειες φιγουρες. Ακομη και οι παιδικες χαρες είναι ξυλινες και πανεμορφες.


Γυρω απ’ το λιμανι του, καφε και ταβερνες , μερικα φτιαγμενα σε αμπαρια τεραστιων πλοιων που τοποθετηθηκαν στη στερια και ανακατασκευαστηκαν καταλληλα.
Αναμεσα στα στενα, πολλες γκαλερι και καταστηματα με ιδιοκατασκευες και χειροτεχνιες όπως του καταπληκτικου με κουκλες και σκιτσα που απεικονιζουν κωμικες φιγουρες.
Το Βergen διαθετει επισης πολλα και ενδιαφεροντα μουσεια με δειγματα παλαιας τεχνης όπως το μουσειο ναυτικης ιστοριας αλλα και με τη συγχρονη μοντερνα σκανδιναβικη τεχνη όπως το μουσειο που εχει ολες τις δημιουργιες καρεκλων. Όλα τα μουσεια βρισκονται στο κεντρο. Την πολη αλλωστε μπορεις ευκολα να την περπατησεις.
Το κεντρο πληροφοριων’’ info ‘’ βρισκεται στο λιμανι οπου το μεσημερι μπορεις στην υπαιθρια ψαραγορα να γευθεις ψαρια με φρεσκα βρασμενα ψαρικα ..στη μιση τιμη !Τα βασιλικα καβουρια και αλλα σε μας σπανια ειδη είναι όλα ..μπροστα σου!

Και ηρθε η ωρα για την κρουαζιερα στα φιορδ. Υπαρχουν αρκετες διαδρομες 3, 4 και 6 ωρων αναλογα ποια σε βολευει. Ξεκινουν απ’ το λιμανι στο κεντρο. Εμεις διαλεξαμε την συντομοτερη αλλα κι αυτή ακομη είναι το κατι άλλο! Τα φιορδ είναι ονειρεμενα, εκπληκτικα! Εβρεχε βεβαια και εκανε κρυο αλλα το φυσικο τοπιο και καλλος που αντικρυζαμε ηταν απιστευτο. Από τα ωραιοτερα πραγματα που εχουμε θαυμασει.
Οι μερες τελειωνουν και αυριο από Οσλο επιστρεφουμε στην Ελλαδα.
Βergen –Oslo 7 ωρες με το τραινο σε μια διαδρομη που θεωρειται η ωραιοτερη της Ευρωπης. Και είναι!
Αν βγαλεις τα εισιτηρια για το τραινο μια μερα πριν, πληρωνεις 50% φθηνοτερα. Συμφερων.
Η γραμμη περνα μεσα από δαση, λιμνες, ποταμια, παγετωνες που διακρινονται ψηλα. σαλε οπου οι Νορβηγοι αποβιβαζονται με τα ποδηλατα τους και ολο το εξοπλισμο τους για πεζοπορια και αναρριχηση. Γυμναζονται σχεδον συνεχεια μεσα στη φυση. Γκρουπ με μικρα παιδια περνουν μερες σε campus!

Φτασαμε αργα το βραδυ και παλι στο Οσλο, στο κτελ ,οπου στις 3.30 το πρωι θα εφευγε το πρωτο λεωφορειο για το αεροδρομιο. Πετουσαμε 6.30 πμ. Πληρης ασφαλεια, με seciurity να περιπολουν συνεχεια και ν’απομακρυνουν κάθε ‘’ενοχλητικο’.
Το αεροδρομιο απεχει περιπου 1 ωρα .
Τελος η Νορβηγια ,τελος οι Λευκες Νυχτες! Στη Νοτια Νορβηγια βεβαια, νυχτωνει ,απλως πιο αργα, γυρω στις 11μμ.
Στη Νορβηγια απαγορευεται το αλκοολ μετα τις 6 το απογευμα. Ακομη και τα σουπερ μαρκετ κατεβαζουν ρολα στα ψυγεια τους και δεν μπορεις να βρεις ουτε μπυρα σε συνοικιακα μικρομαγαζα.
Είναι όμως μια χωρα πραγματικα Ομορφη! Δεν γνωριζαμε οργανωνοντας το ταξιδι τι ακριβως θα δουμε. Δεν είναι τοσο συνηθισμενες οι εκδρομες εκει και σιγουρα όχι στο Βορειο Ακρωτηρι. Εχει εκπληκτικη φυση, δεν μοιαζει με την υπολοιπη Ευρωπη ουτε με την υπολοιπη Σκανδιναβια που είναι πιο μουντη και απαθης! Εχει ποιοτητα και ενδιαφερον. Δεν συναντας εκεινη τη ‘’βρωμα’’ όπως σε άλλες μεγαλες πολεις. Διασχισαμε ολη τη Νορβηγια και δεν αισθανθηκαμε ουτε μια στιγμη κουραση, ανασφαλεια,πληξη, ακεφια.
Αξιζε, χαιρομαι που συμμετειχα σε τετοια εμειρια και θα΄ναι αναμνηση ζωης!!!!!!!!!

3 σχόλια:

  1. το χωριο καιγεται....εδω δεν εχουμε να πληρωσουμε τη ΔΕΗ και οι λευκες νυχτες μας μαραναν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συμφονω,μαυρες νυχτες ερχονται.Χρησιμο το αρθρο για τη διαχειρηση του θυμου και λιγωτερα αλλα που γινονται για εντυπωσιασμο τετοιες εποχες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έπρεπε να γνώριζες πώς τα ποσοστά αυτοκτονιών (κυρίως στα βόρεια) έχουν μειωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια.

    Η Φινλανδία έχει 29%, η Σουηδία 20% και η Νορβηγία 14%.

    Η Ελλάδα από 3% πήγε στο 5%...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

επικοινωνιστε μαζι μας