Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011

Τα διάσημα πλίθινα σπίτια της Κάτω Ελάτης.«Η σύγκριση εθνικών κανονισμών σε διάφορες χώρες του κόσμου για νέες κατασκευές από χώμα», ήταν το θέμα που παρουσίασε στο συνέδριο της Μασσαλίας που έγινε στις 4-5 Μαίου ο Πολιτικός Μηχανικός Κώστας Καταβούτας, που κατάγεται από την Κάτω Ελάτη.


Ο κ. Κώστας Καταβούτας, ως μέλος των Μηχανικών της Γης, έκανε μία συγκριτική παρουσίαση κάποιων εθνικών κανονισμών, σχετικών με το χώμα, που ισχύουν σε κάποιες χώρες του κόσμου.
Στο διεθνές ευρωπαϊκό πρόγραμμα terra incognita συμμετέχουν 4 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Το πρόγραμμα έχει σαν σκοπό τον εντοπισμό αξιοσημείωτων δειγμάτων κατασκευών με χώμα ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και επαγγελματιών, επιστημόνων, ερευνητών και ιδρυμάτων που ασχολούνται με το χώμα είτε στο επίπεδο της συντήρησης της κληρονομιάς, είτε στο επίπεδο των νέων κατασκευών.
Τα συμπεράσματα του 4ετούς αυτού προγράμματος συνοψίζονται στα εξής: ένα website, ένα συνέδριο και ένα βιβλίο.
Στο site του προγράμματος υπάρχει ένα album από χαρακτηριστικά χωμάτινα σπίτια ανά την Ευρώπη. Στο κομμάτι της Ελλάδας, λοιπόν υπάρχουν 2 σπίτια από την Κάτω Ελάτη. Στη μία φωτογραφία αναφέρεται και το όνομα του χωριού.


Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Κώστα Καταβούτα μας επισήμανε τα εξής:
«Νομίζω πώς έχει μία σημασία η παρούσα αναφορά, για να μας δείξει ότι η παραμελημένη λαϊκή αρχιτεκτονική του χώματος έχει μία κάποια αξία. Και μπορεί σήμερα να είναι ίσως ουτοπικό να ζητάμε να φτιάξουμε ανάλογα σπίτια (αυτό συζητιέται κατά τη γνώμη μου, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα στο θέμα), ωστόσο τουλάχιστον όσα μένουν από τα παλιά πλινθόκτιστα, καλό είναι τα συντηρήσουμε, γιατί είναι κομμάτι της κληρονομιάς του τόπου…».
«Είναι επίσης ελπιδοφόρο, ότι αν και στην Ελλάδα όντως βρισκόμαστε πολύ πίσω τόσο σε επίπεδο συντήρησης των παραδοσιακών κτισμάτων και πόσο μάλλον σε νέα κτίσματα, θέματα που δεν έχουμε λύσει εδώ, αποτελούν ζητούμενο και πανευρωπαικά (θέσπιση προτύπων και κανονισμών, υποεκτίμηση της θερμικής συμπεριφοράς του χώματος, θεσμική κατοχύρωση της αυτοκατασκευής, αντισεισμική συμπεριφορά)…».
Ο Κώστας Καταβούτας κατοικεί στην Αθήνα και διατηρεί ιστοσελίδα με θέμα την οικολογική δόμηση και το περιβάλλον.


Με την ευκαιρία αυτή παρουσιάζουμε παρακάτω μερικά δείγματα από πλίθινα σπίτια της Κάτω Ελάτης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας