Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Αφιέρωμα και τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή Ηλία Κεφάλα



Για τα 30 χρόνια δημιουργικής και εκδοτικής δραστηριότητας, τιμήθηκε στις 26 Μαίου 2011 σε ειδική εκδήλωση, στο Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων, ο Τρικαλινός λογοτέχνης και ποιητής Ηλίας Κεφάλας.
Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στην κινηματογραφική αίθουσα του Μύλου Ματσόπουλου παρουσία αρκετών Τρικαλινών και επικεντρώθηκε κυρίως στην ποιητική παρουσία του τιμώμενου προσώπου.


Την εκδήλωση, προλόγισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου κ. Χρήστος Λάππας, ο οποίος αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια για το ήθος του λογοτέχνη και την σημαντική του πολιτιστική προσφορά μέσω της λογοτεχνίας.


Στη συνέχεια οι ηθοποιοί του Δημοτικού Θεάτρου ξετύλιξαν την 30χρονη συγγραφική δραστηριότητα του Λογοτέχνη και απάγγειλαν ποιήματά του.

Ποιήματά του απάγγειλε και ο ίδιος ο ποιητής, ενώ ακούστηκαν και δύο μελοποιημένα ποιήματα από τον συνθέτη Ανδρέα Τσέγα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή της τιμητικής πλακέτας προς τον ποιητή, Ηλία Κεφάλα, από τον Δήμαρχο κ. Χ. Λάππα.


Ο Ηλίας Κεφάλας γεννήθηκε το 1951 στο Μέλιγο Τρικάλων. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα, όπου και έζησε από το 1969 έως το 1992. Σήμερα ζει και πάλι στο γενέθλιο τόπο, εργαζόμενος σε Υπηρεσία του Δημοσίου. Ασκεί λογοτεχνική και εικαστική κριτική, συνεργαζόμενος με περιοδικά λόγου και τέχνης. Ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο και περιστασιακά με την τηλεόραση. Μεταφράζει και παρουσιάζει γαλλόφωνους ποιητές. Σε στήλη του περιοδικού «Ευθύνη» δημοσιεύει κριτικές αποτιμήσεις προσώπων και κειμένων της νεοελληνικής γραμματείας, ως ύστερες εντυπώσεις από μια δεύτερη ανάγνωση. Συντελεί στην έκδοση της επιστημονικής επετηρίδας «Τρικαλινά», η οποία συνιστά μια δημιουργική επισκόπηση των τεχνών και των επιστημών στην περιοχή των Τρικάλων.


Το πρώτο βιβλίο του το εξέδωσε το 1980 και μέχρι σήμερα έχει στο ενεργητικό του εννέα ποιητικά βιβλία, πέντε δοκιμιακά, 4 πεζογραφικά, πέντε παιδικά και μία ανθολογία σύγχρονης ποίησης.
Η αρθρογραφία του στις εφημερίδες και τα περιοδικά ξεπερνά τις 1500 δημοσιεύσεις, συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Τομές», «Νέες Τομές», «Αλεβεβάν», «Ευθύνη», «Η Λέξη», «Το Δέντρο», «Οδός Πανός», «Εντευκτήριο» κ.α., ενώ μετείχε στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού «Τομές», μετά τον θάνατο του Δ. Δούκαρη.
Το τελευταίο του βιβλίο εκδόθηκε το 2010 από τις εκδόσεις «Ροές» και φέρει τον τίτλο «Το δέντρο που έγνεθε τη βροχή και τραγουδούσε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας