Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Συνταγές του χωριού

ΠΛΑΣΤΟΣ ΜΕ ΤΣΟΥΚΝΙΔΙΑ


Γενιές και γενιές έχουν μεγαλώσει με τις παραδοσιακές χωριάτικες πίτες του τόπου μας και λίγο πολύ σίγουρα θα έχουμε δοκιμάσει όλοι μας κάποια από αυτές.
Μπατζίνα, τραχανόπιτα, πλαστός με τσουκνίδια, χασιάτα, μπομπότα, γαλατόπιτα, κρεατόπιτα, είναι μερικές από τις συνταγές που μιλάνε απευθείας στο θυμικό και το... στομάχι και αξίζουν να βρίσκονται στο τραπέζι μας, χάρη στα απλά υλικά, την ευκολία παρασκευής και τις πλούσιες γεύσεις που γεμίζουν τον ουρανίσκο.
Από τον σπεσιαλίστα στο είδος, φίλο μας Δημήτρη Κολοβράντζα, αλιεύσαμε μια παραδοσιακή συνταγή χωριάτικης πίτας «Πλαστό με τσουκνίδια» και την παραθέτουμε συστήνοντάς σας να την παρασκευάσετε.

Συνταγή
1. Μαζεύουμε, ψιλοκόβουμε τα τσουκνίδα. Τα πλένουμε 3 - 4 χέρια.
2. Κάνουμε τη μπομπότα. Ρίχνουμε αλάτι, λάδι και ζεστό νερό. Φτιάχνουμε μαλακή «λάσπη».3. Δημιουργούμε λεπτό στρώμα στη βάση του ταψιού και χτίζουμε τα τοιχώματα (εικόνα 1η).4. Γεμίζουμε το ταψί με τα τσουκνίδα. Έχουμε ρίξει μία κούπα λάδι, αλάτι και πιπέρι. (Εικόνα 2η).5. Την υπόλοιπη μπομπότα την κάνουμε νερουλή. (εικόνα 3η).


6. Καλύπτουμε την επιφάνεια. (εικόνα 4η).


7. Ραντίζουμε με λάδι και προσθέτουμε κομματάκια βιτάμ. (εικόνα 5η).
8. Ψήνουμε στο αερόθερμο και στην κάτω σκάλα για 40 λεπτά, στους 200 βαθμούς, για να ψηθεί καλά από κάτω. Στη συνέχεια, ανεβάσουμε το ταψί στη μεσαία σκάλα και ψήνουμε για όση ώρα ροδοκοκκινίσει.
Συνοδεύεται με λεμόνι ή με στραγγιστό γιαούρτι.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας