Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Η διαχρονικότητα 100 ετών σε τρεις φάσεις


Μια φωτογραφική διαδρομή εκατό ετών, σε τρεις φάσεις, σε ένα συγκεκριμένο κεντρικό σημείο της πόλης των Τρικάλων, παρουσιάζει το δικό του ενδιαφέρον, παρατηρώντας τις όποιες διαφορές στο διάβα του χρόνου.
Η διαχρονικότητα που προκύπτει, μέσα από την ίδια οπτική γωνία λήψης, πιστοποιείται από τα διάφορα εναπομείναντα στοιχεία του οικιστικού περιβάλλοντος, αλλά και από τις αλλαγές που υπέστη ο χώρος μέσα στον χρόνο.


Πρώτη φάση: Το 1910 έγινε η λήψη φωτογραφίας από το συγκεκριμένο σημείο, με φόντο, το κάστρο με τον τούρκικο πύργο του ρολογιού. Αριστερά διακρίνεται η κεντρική γέφυρα και κάτω τα ήρεμα νερά του Ληθαίου ποταμού.


Δεύτερη φάση: Το 1950 λήψη φωτογραφίας από το ίδιο σημείο με φόντο το κάστρο, αλλά πλέον με το νέο σημερινό πύργο του ρολογιού. Αριστερά η κεντρική γέφυρα και κάτω τα ήρεμα νερά του Ληθαίου ποταμού. Δεξιά, στο τοπίο αρχίζει η αστική δόμηση να κάνει έντονα την εμφάνισή της.


Τρίτη φάση: Το 2010 λήψη φωτογραφίας σχεδόν από το ίδιο σημείο. Η δυσκολία στην ταυτοποίηση του χώρου αρχίζει να γίνετε αντιληπτή. Στο βάθος μόλις που διακρίνεται ο πύργος του ρολογιού, ανάμεσα από τα κενά των πολυκατοικιών. Η κεντρική γέφυρα δεσπόζει στο χώρο αναλλοίωτη, η κοίτη του ποταμού έχει διαμορφωθεί και τα ήρεμα νερά του Ληθαίου, συντροφεύονται από τις συστάδες των πανύψηλων πλατανιών. 
Και κάπου ο παρατηρητής, ποιητής, και υμνωδός να ψελλίζει αμήχανα τους στίχους: «Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλο τα ίδια μένουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας