Δευτέρα, 6 Μαΐου 2013

Το Πάσχα στο ΒαλτινόΜε το κυρίαρχο νόημα της σταυρικής θυσίας του Κυρίου και την ελπίδα που κυοφορεί η Ανάσταση, γιορτάστηκε και φέτος το Πάσχα στο Βαλτινό.
Το λυτρωτικό μήνυμα της Ανάστασης, ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και για τον τόπο μας, που μας καλεί να αναθεωρήσουμε τις αντιλήψεις μας, να εξετάσουμε τις δυσκολίες και τις δυσχέρειες της ζωής, από διαφορετική οπτική γωνία, αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης και εσωτερικής ανάτασης για όλους μας.
Από την αρχή της Μεγάλης εβδομάδας και σύμφωνα με τις παραδοσιακές επιταγές, μικροί και μεγάλοι γιόρτασαν, αυτές τις ηλιόλουστες μέρες, το Πάσχα, στο Βαλτινό, παρέα με συγγενείς και φίλους.


Στον ιερό ναό, του Αγίου Αθανασίου συνέρρεαν οι πιστοί κάθε βράδυ, όπου τελούνταν οι ακολουθίες των παθών του Κυρίου.
Η ακολουθία του επιταφίου τελέστηκε με τη συμμετοχή των πιστών, που από το πρωί συνέρρεαν στην εκκλησία για να προσκυνήσουν το σκήνωμα του Θεανθρώπου.


Την βραδιά σηματοδότησε η απόδοση των υπέροχων εγκωμίων με το χαρακτηριστικό «Η Ζωή εν τάφω κατατέθεις Χριστέ ...».
Με την περιφορά του Επιταφίου, πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή το βράδυ, η ακολουθία του επιτάφιου θρήνου, που αποτελεί την κορύφωση του Θείου δράματος.Την Κυριακή της Αναστάσεως, όπου η εκκλησία μας υμνολογεί την ανάσταση του Κυρίου με το υπέροχο: «Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι, ζωήν χαρισάμενο…», ολοκληρώθηκαν οι τελετουργικές παραδόσεις της εκκλησίας μας και ακολούθησαν τα γλέντια και οι χαρές.


Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, από το πασχαλινό τραπέζι δεν έλειπαν τα καθιερωμένα φαγητά. Οι ψησταριές από το πρωί μπήκαν σε λειτουργία… Τα αρνιά, τα κοκορέτσια και τα κεμπάπ γυρόφερναν στις σούβλες. 


Τα δημοτικά τραγούδια στο διαπασών, τα τσίπουρα, τα κρασιά και οι μπύρες έρρεαν και κάπου-κάπου το κέφι κορυφώνονταν με χορούς και ανταλλαγές ευχών:
Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά!
Αληθώς Ανέστη! Χρόνια πολλά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας