Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Η ιστορία του Τρικαλινού Ποδοσφαίρου



Το ποδόσφαιρο είναι αδιαμφισβήτητα το δημοφιλέστερο ομαδικό άθλημα σε παγκόσμια κλίμακα και στη χώρα μας γνώρισε και γνωρίζει πάρα πολύ μεγάλη δημοσιότητα.
Το ποδόσφαιρο καθιερώθηκε στην Ελλάδα το 1899 έπειτα από απόφαση του Δ.Σ. του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., στη δύναμη του οποίου περιλαμβάνονταν πριν τη δημιουργία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.).
Στα Τρίκαλα οι πρώτες ενδιαφέρουσες κινήσεις και πρωτοβουλίες για το ποδόσφαιρο άρχισαν να γίνονται στη δεκαετία του 1920 -1930.
Πρωτοστάτης και στυλοβάτης αυτών των προσπαθειών ήταν ο Αλέκος Πιτυρίγκας ο οποίος μαζί με άλλους φίλους του ποδοσφαίρου ανέλαβαν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν την πρώτη επίσημη ποδοσφαιρική ομάδα στα Τρίκαλα.



Έτσι λοιπόν, η πρώτη επίσημη ποδοσφαιρική ομάδα των Τρικάλων δημιουργήθηκε το 1923 και το όνομά της ήταν «Διάπλασις Νέων Τρικάλων» του Μουσικογυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων.
Τον Ιούλιο του 1923 διοργανώθηκαν στα Τρίκαλα οι πρώτοι επίσημοι ποδοσφαιρικοί αγώνες με τη συμμετοχή Θεσσαλικών ομάδων.


Το 1926 η πρώτη ομάδα των Τρικάλων «Διάπλασις Νέων Τρικάλων» μετονομάστηκε σε «Π.Ο.Τ. ΑΧΙΛΛΕΥΣ».
Η περίοδος 1928 – 1938 θεωρείται ως μια περίοδος ανάπτυξης για το Τρικαλινό ποδόσφαιρο καθώς οι νέοι ομαδικά κατακλύζουν τότε τις αλάνες και τα υποτυπώδη γήπεδα.


Το 1929 ιδρύεται το σωματείο Καλαμπάκας με την επωνυμία «ΜΕΤΕΩΡΑ» όπου η πλούσια δραστηριότητά της συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.


Το 1931 ιδρύεται καινούργια ομάδα στην πόλη των Τρικάλων με τον τίτλο Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Τρικάλων «ΠΑΝΑΘΑΜΑΝΙΚΟΣ» και αποτελείται κυρίως από ποδοσφαιριστές που κατάγονται από τα χωριά του Ασπροποτάμου.


Το 1932 ιδρύεται το τρίτο Τρικαλινό ποδοσφαιρικό σωματείο «ΑΡΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΟΝΗΣ» και αποτελείται από Βλάχους Σαμαριναίους, ποδοσφαιριστές, που κατοικούσαν στις συνοικίες Αγίας Μονής, Σαραγίων, και Σιδηροδρομικού Σταθμού.


Τα χρόνια περνούσαν και το ποδόσφαιρο γινόταν όλο και πιο ενδιαφέρον για τη νεολαία και τους Τρικαλινούς.


Το 1938 γίνονται διάφορες συγχωνεύσεις. Οι ομάδες Παναθαμανικός και Αχιλλεύς συγχωνεύονται και έτσι συγκροτείται η νέα ομάδα με την ονομασία «Ποδοσφαιρικός Όμιλος Τρικάλων». (Π.Ο.Τ.).


Στα μεταπελευθερωτικά χρόνια από τη διάλυση του Π.Ο.Τ. δημιουργείται η ομάδα της Ε.Π.Ο.Ν. με τον τίτλο «Εκπολιτιστική Ένωση Νεολαίας Τρικάλων».


Παράλληλα το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων συγκροτεί δική του ποδοσφαιρική ομάδα αποτελούμενη από εργαζόμενους νέους με τον τίτλο «Εργατικός Αστέρας Τρικάλων».


Κατά την περίοδο του εμφυλίου 1945 – 1949 ανασυγκροτείται ο Π.Ο.Τ. ο οποίος απαρτίζεται εξολοκλήρου από ποδοσφαιριστές της Ε.Π.Ο.Ν.


Το 1947 παρουσιάζονται δύο ποδοσφαιρικά σωματεία με τα ονόματα «Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Τρικάλων» (Π.Α.Ο.Τ.), και Ποδοσφαιρικός Όμιλος Τρικάλων «ΗΡΑΚΛΗΣ».


Το 1950 γίνεται η συγχώνευση των ομάδων ΠΑΟΤ και ΗΡΑΚΛΗΣ και δημιουργείται το νέο σωματείο με το όνομα Αθλητική Ένωση Τρικάλων (Α.Ε.Τ.).


Το 1951 ιδρύονται δυο νέα σωματεία των Τρικάλων, ο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» και η «ΤΡΙΚΚΗ».


Η δεκαετία 1960 – 1970 χαρακτηρίζεται ως η δεκαετία ακμής για το Τρικαλινό ποδόσφαιρο καθώς οι επιτυχίες είναι ιστορικές. Είναι η δεκαετία της Πανελλήνιας προβολής του Τρικαλινού αθλητισμού.


Το 1963 γίνεται συγχώνευση των δύο σωματείων της ΑΕΤ και του ΑΧΙΛΛΕΑ και συγκροτούνται δύο ομάδες με τα ονόματα Α. Ο. ΤΡΙΚΑΛΑ και Α. Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ.
Έτσι λοιπόν, η πιο λαμπρή ιστορία για το Τρικαλινό ποδόσφαιρο γράφεται το 1964 όπου ο Α.Ο. Τρικάλων εγκαινιάζει την ένταξή του στην Α΄ εθνική κατηγορία.

1 σχόλιο:

  1. Γεια μήπως ξέρουμε τι χρώματα και ποιο το σήμα της ομάδας του Παναθαμαναικου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

επικοινωνιστε μαζι μας