Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά θα απογειώσουν τη γεωργία


Αναπτυξιακές και κερδοφόρες προοπτικές υπόσχονται για τη ελληνική γεωργία οι καλλιέργειες φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, που χρησιμοποιούνται κυρίως στη φαρμακοβιομηχανία και την κοσμετολογία.
Τα ελληνικά εδάφη και οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την αποδοτικότητα των συγκεκριμένων καλλιεργειών, ενώ η αυξημένη ζήτηση που έχει ήδη καταγραφεί από χώρες της Ε. Ε. και της Αμερικής μπορεί να εξασφαλίσει το εισόδημα των μελλοντικών καλλιεργητών.

Αυτά επισημαίνει σε άρθρο του στην Καθημερινή ο Ηλίας Kανίστρας και τονίζει πως, οι καλλιέργειες φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών μπορούν να αποτελέσουν μία διέξοδο για τις παραγωγικές δυνάμεις και μάλιστα σε ανταγωνιστικές τιμές.


Υπάρχουν περίπου 80 φυτά της ελληνικής γης που μπορούν να αξιοποιηθούν παραγωγικά. Όμως, για να τεθεί σε ευρύτερη εφαρμογή αυτό το φιλόδοξο σχέδιο χρειάζεται οργάνωση και επιστημονική βοήθεια από τους γεωτεχνικούς. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα, αλλά απαιτείται η συνεργασία των παραγωγών σε επίπεδο συνεταιρισμού. Και τούτο διότι πρέπει να καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις τουλάχιστον από 300 στρέμματα και πάνω, να εφαρμόζονται οι απαραίτητες τεχνικές και να υπάρχει τυποποίηση και συσκευασία. Οι ξένες αγορές παρακολουθούν και θέλουν εγγυημένη παραγωγή για να ανταποκριθούν, αφού τα συγκεκριμένα προϊόντα θεωρούνται καθαρά βιολογικά.

Επιχειρήσεις


Οι επιστήμονες προτείνουν στους αγρότες να προχωρήσουν, ως ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμών, στη δημιουργία σύγχρονων καθετοποιημένων επιχειρήσεων που θα παράγουν, θα μεταποιούν και θα εμπορεύονται αρωματικά και φαρμακευτικά προϊόντα ολοκληρωμένης και βιολογικής καλλιέργειας, νωπά, αποξηραμένα, αιθέρια έλαια, αντιοξειδωτικά, με συμφωνίες και συμβόλαια με εταιρείες της ευρωπαϊκής αγοράς. Οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει αυτοδύναμα να αναπτύξουν καλλιεργητικές τεχνικές, να αφομοιώσουν νέες τεχνολογίες, με μόνιμη επιστημονική στήριξη, marketing κ.λπ.


Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Σαλάχα, γεωπόνο καθηγητή στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, «η Ελλάδα είναι η μητρόπολη των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Είναι τα καλύτερα στον κόσμο, με πολύ μεγάλη γκάμα υποπροϊόντων, που μπορούν να δώσουν μεγάλη υπεραξία στο παραγόμενο προϊόν, όπως τα αιθέρια έλαια, τα μικροβιοκτόνα, τα αντιοξειδωτικά κ. λπ.». Εχινάτσια, στέβια, μελισσόχορτο, βασιλικός, ρίγανη, θυμάρι, μάραθος, λουίζα, μέντα, θρούμπι, δεντρολίβανο, τσάι του βουνού, δίκταμο, χαμομήλι είναι μερικά από αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας